20 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

UE vrea să reducă risipa alimentară cu 30% până în 2030

În Uniunea Europeană sunt irosite anual aproape 59 de milioane de tone de alimente

UE intenționează să reducă risipa alimentară cu 30% până în 2030, prin obiective cu caracter constrângător.

Conform unei inițiative legislative, Comisia Europeană (CE) dorește să impună statelor membre ale Uniunii Europene (UE) să reducă deșeurile alimentare generate de magazine, restaurante și gospodării până în 2030, conform informațiilor furnizate de AFP și raportate de News.ro.

În anul 2020, UE a produs aproximativ 131 de kilograme de deșeuri alimentare per locuitor, ceea ce a reprezentat o pierdere totală estimată la 132 de miliarde de euro

Astfel, aproximativ 10% din alimentele provenite din gospodării, restaurante și magazine sunt aruncate.

O risipă la această scară, în timp ce 30 de milioane de europeni pot mânca o masă de calitate doar o zi din două, iar foametea se intensifică în lume, este pur şi simplu inacceptabilă”, a transmis vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, potrivit News.ro.

Fiecare stat membru ar urma să fie obligat să reducă ”volumul deşeurilor alimentare generate în magazine, restaurante şi servicii de restauraţie şi în gospodării” cu 30% faţă de volumbul înregistrat per ansamblu în 2020 – date calculate ”pe locuitor”.

De asemenea, propunerea prevede ca fiecare stat să reducă deșeurile din sectorul agroalimentar – producție și procesare – cu 10%, prin consolidarea strategiilor din acest domeniu pentru valorificarea produselor secundare (subproduse).

În anul 2020, peste jumătate din deșeurile alimentare generate în UE proveneau din gospodării (70 de kilograme per locuitor), în timp ce 20% proveneau din industria alimentară (26 de kilograme per locuitor).

Latest news
știri