Cercetătorii britanici din York și Hull au descoperit particule de microplastic în depozite arheologice din secolele I-II d.Hr. Acest lucru este raportat de gazeta.ru cu referire la Știința Totală a Mediului (STE), scrie Turkmenportal.
Microplasticele sunt bucăți minuscule de plastic cu dimensiuni cuprinse între 1 micrometru și 5 milimetri. Nu pot fi văzute cu ochiul liber, dar impactul lor asupra științei și asupra mediului este enorm.
„Ne-am gândit că aceste depozite arheologice sunt curate, ideale pentru cercetare”, a zis profesorul John Schofield. – „Dar s-au dovedit a fi contaminate cu plastic. Acest lucru se aplică chiar și mostrelor care datează din anii 1980!”, a completat el.
S-a găsit microplastic și în sedimentele colectate acum câteva decenii
Studiul a identificat 16 tipuri diferite de microplastic atât în probele de sedimente moderne, cât și în cele de arhivă.
„Poluarea cu plastic nu este doar o problemă de mediu, ci este o amenințare pentru știința arheologică”, – a spus David Jennings, CEO al York Archeology.
Microplasticele modifică compoziția chimică a solului, accelerând descompunerea materiei organice. Acest lucru ar putea priva oamenii de știință de artefacte și informații valoroase despre trecut.
Arheologii vor trebui să caute noi metode pentru a proteja siturile arheologice de efectele diferitelor substanțe sintetice, inclusiv deșeurile de plastic.