Majoritatea dintre noi dorim să avem locuințe curate și mobilier cât mai bine lustruit. De obicei folosim diferite lavete pentru ștergerea obiectelor, însă atunci când acestea sunt extrem de murdare, apelăm la celebrii bureți, potrivit scitechdaily.
S-a constatat acum că bureții de melamină eliberează foarte mult microplastic. Ei sunt utilizați în special la curățarea pantofilor ori ștergerea pereților. Bureții de melamină sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a îndepărta fără efort petele și zgârieturile persistente.
Potrivit unui studiu publicat în Environmental Science & Technology al Societății Americane de Chimie, se estimează că bureții de melamină contribuie la eliberarea a peste un trilion de fibre microplastice la nivel global în fiecare lună.
Bureți care poluează cu microplastic
Spuma de melamină este realizată din polimer (melamină-formaldehidă) – o rețea de fire de plastic dure, asamblate într-o spumă moale, ușoară, care este surprinzător de abrazivă. Pe măsură ce bureții se uzează, spuma se descompune în bucăți mai mici. Aceste bucăți pot elibera fibre microplastice care ajung în sistemele de canalizare. Odată eliberate în mediu, fibrele pot fi consumate de fauna sălbatică și ajung în lanțul trofic.
Efetele utilizării acestor bureți au fost analizate de cercetătorii Yu Su, Baoshan Xing, Rong Ji și colegii lor. Echipa a achiziționat mai mulți bureți de la trei mărci populare. Ei i-au frecat în mod repetat de suprafețe metalice texturate, provocând uzura spumei.
Așa au descoperit că bureții fabricați din spumă mai densă s-au uzat mai lent și au produs mai puține fibre microplastice decât bureții mai puțin denși. Cercetătorii au constatat că un singur burete eliberează aproximativ 6,5 milioane de fibre per gram de burete uzat.
Pentru a avea o idee aproximativă despre câte fibre ar putea fi eliberate pe lună, au analizat vânzările lunare ale Amazon pentru august 2023. Presupunând că aceste cifre rămân constante, echipa a calculat că 1,55 trilioane de fibre din bureții melamină ar putea fi eliberate în fiecare lună. Suma reală ar putea fi însă mult mai mare.
Acum, cercetătorii recomandă producătorilor să creeze bureți mai denși, mai duri și mai rezistenți la uzură.