4.8 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

Cât de îngrijorați ar trebui să fim în legătură cu PFAS, „substanțele chimice pentru totdeauna”?

Cercetătorii au venit cu răspunsuri privitoare la efectele asupra sănătății pe care le au PFAS (substanțele chimice pentru totdeauna).

Studii recente sugerează că PFAS poate trece prin pielea umană și prin placentă, potrivit Live Science.

Noile cercetări asupra „substanțelor chimice pentru totdeauna” au crescut preocupările cu privire la efectele potențiale asupra sănătății umane.

PFAS, sau substanțele perfluoroalchilice și polifluoroalchilice, sunt substanțe chimice utilizate în multe produse de uz casnic. Ele pot pătrunde în corpul nostru prin alimentele și apa pe care le consumăm. Recent, oamenii de știință au arătat pentru prima dată că unele PFAS pot fi absorbite prin piele și în sânge. Până de curând s-a crezut că pielea este o barieră în calea PFAS.

Multe articole obișnuite pe ca le atingem, inclusiv machiajul și țesăturile, pot conține aceste substanțe chimice.

Cum intră PFAS în organism?

PFAS sunt substanțe chimice produse de om care au fost folosite încă din anii 1940. Ele se găsesc încă în multe produse, inclusiv în vase antiaderente, îmbrăcăminte impermeabilă, produse cosmetice și ață dentară. Ele sunt în mare măsură apreciate pentru că sunt antiaderente. Acestea sunt uneori adăugate la produse pentru a le îmbunătăți textura sau strălucirea.

Estimările actuale sugerează că au fost inventate aproape 15.000 de PFAS diferite. Deși s-a demonstrat că sunt nocive, în prezent sunt dezvoltate alte asemenea substanțe.

PFAS se descompun în mii de ani și, astfel, se acumulează în mediu și în corpurile oamenilor și animalelor. Se găsesc în sol, alimente, aer și apa de băut, precum și în sângele majorității oamenilor din SUA.

O modalitate de a pătrunde în sângele uman poate fi prin piele, sugerează cercetări recente.

PFAS au fost găsite și în laptele matern. Mai mult, au fost detectate în sângele din cordonul ombilical recoltat la naștere. Cercetări recente, publicate în revista Eco-Environment & Health, au arătat că PFAS se deplasează ușor prin placentă. Acest lucru susține dovezile că mulți oameni pot fi expuși la PFAS chiar înainte de naștere.

Ce fac PFAS organismului?

Odată ajunse în sânge, PFAS se leagă de proteine ​​și pot pătrunde în celule și organe, unde rămân pentu mult timp. Oamenii de știință încă cercetează efectele asupra sănătății ale diferitelor PFAS, dar există unele dovezi ale efectelor lor potențiale.

În 2016, Programul Național de Toxicologie a publicat o recenzie despre cele mai comune două PFAS: acid perfluorooctanoic (PFOA) și sulfonat de perfluorooctan (PFOS). Revizuirea a luat în considerare în primul rând experimente pe animale de laborator și studii epidemiologice pe oameni, care au căutat legături între expunerea la PFAS și efectele asupra sănătății la nivel de populație.

Studiul a concluzionat că atât PFOA, cât și PFOS sunt probabil „pericole imune pentru oameni”. Cele mai puternice dovezi sugerează că atât PFOA, cât și PFOS pot împiedica răspunsurile anticorpilor. Dovezi mai slabe au legat PFOA de un risc mai mare de boli autoimune și alergii la oameni, în timp ce la animale, PFOS suprimă celulele ucigașe naturale, care în mod normal distrug celulele bolnave, inclusiv cancerul.

Ceea ce este mai puțin clar, a menționat revizuirea, este exact modul în care PFOA și PFOS produc aceste efecte.

PFAS poate duce la apariția cancerului

Studii mai recente au început să dezlege acest lucru, constatând că PFAS poate modifica funcția diferitelor proteine ​​care sunt fie produse de organism, fie obținute prin dietă. În plus, o analiză din 2023 efectuată de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a Organizației Mondiale a Sănătății a găsit „dovezi mecanice puternice” care leagă PFOA și PFOS de modificări epigenetice, adică modificări moleculare care afectează modul în care sunt activate genele. Pentru PFOA, au existat, de asemenea, dovezi „suficiente” că substanța chimică poate provoca cancer la animalele de laborator, în timp ce dovezi similare au fost „limitate” pentru PFOS.

Drept urmare, în 2023, IARC a clasificat PFOA drept „cancerigen pentru oameni” și PFOS ca „posibil cancerigen pentru oameni”. Clasificările agenției nu sunt legate de cât de mult ar putea crește o substanță riscul de cancer, ci mai degrabă cât de concludent poate spune IARC că provoacă cancer. În această privință, dovezile sunt mai puternice pentru PFOA decât pentru PFOS.

Studiile sugerează, de asemenea, că PFAS ar putea afecta sănătatea reproducerii. O analiză din 2021 a constatat că expunerea la PFOA și PFOS au fost ambele asociate cu niveluri mai scăzute de testosteron și calitatea spermei la bărbați, la nivel de populație.

Expunerea la PFAS în uter a fost, de asemenea, legată de răspunsuri mai scăzute ale anticorpilor la vaccinurile pentru copilărie, cum ar fi cele pentru rubeolă și oreion. Această expunere timpurie este, de asemenea, legată de schimbări în modul în care adolescenții și adulții tineri descompun grăsimile și proteinele. Există îngrijorarea că acest lucru ar putea crește riscul de boli metabolice.

spot_img
Latest news
știri