17.2 C
București
duminică, 22 septembrie, 2024

Persoanele diagnosticate cu deficit de atenție sunt de trei ori mai predispuse să dezvolte demență

În același timp, acești pacienți au un risc mai mare de a dezvolta Alzheimer

Adulții diagnosticați cu tulburare de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD) au o probabilitate de aproape trei ori mai mare de a dezvolta demență, transmite publicația Science Alert.

Sunt datele prezentate de un nou studiu care a analizat 109.218 adulți cu și fără această afecțiune, pe o perioadă de 17 ani.

Cercetătorii de la instituții din Israel și SUA au descoperit că 13.2% dintre participanții cu ADHD au dezvoltat demență pe parcursul studiului, în comparație cu 7% dintre cei fără diagnosticul de deficit de atenție

După analizarea altor factori potențiali (cum ar fi problemele cardiace) și calcularea unui raport de pericol care ia în considerare și cât de rapid a apărut demența, concluzia a fost că cei cu ADHD aveau o probabilitate de 2.77 ori mai mare de a dezvolta condiții de demență, inclusiv boala Alzheimer.

Pe lângă faptul că oferă cercetătorilor o nouă perspectivă asupra mecanismelor neurologice care ar putea declanșa demența, studiul ajută, de asemenea, la identificarea mai multor persoane care ar putea fi expuse unui risc mai mare, astfel încât să se poată lua măsuri de precauție.

Noul studiu îi ajută atât pe medici, cât și pe îngrijitorii persoanelor afectate de demență sau alte boli neurologice severe

Prin stabilirea dacă adulții cu ADHD prezintă un risc mai mare de demență și dacă medicamentele și/sau schimbările de stil de viață pot influența riscurile, rezultatele acestui studiu pot fi utilizate pentru a informa mai bine îngrijitorii și clinicienii”, afirmă neurologul Michal Schnaider Beeri de la Universitatea Rutgers.

Peste 3% dintre adulții din SUA au fost diagnosticați cu deficit de atenție

Această afecțiune afectează atenția, mișcarea și controlul impulsurilor, iar cercetătorii sugerează că procesele neurologice legate de ADHD pot afecta abilitatea creierului de a se proteja împotriva declinului cognitiv la vârsta înaintată.

Deși datele nu sunt suficiente pentru a dovedi că deficitul de atenție cauzează direct demența, ele indică puternic o anumită relație, ceea ce înseamnă că este important să se monitorizeze adulții pentru simptome ale tulburării pe măsură ce îmbătrânesc.

Simptomele deficitului de atenție și hiperactivității la vârsta înaintată nu ar trebui ignorate și ar trebui discutate cu medicii”, spune Stephen Levine, un cercetător în domeniul sănătății publice de la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea din Haifa, Israel.

Tratamentele pentru ADHD variază în funcție de persoană și vârsta lor, dar adesea se folosește o combinație de medicamente și terapie comportamentală

În cadrul acestui studiu, persoanele cu ADHD care au luat și psihostimulanți nu au prezentat un risc mai mare statistic de a dezvolta demență mai târziu în viață.

Acest lucru sugerează că este posibil ca anumite modificări ale tratamentelor pentru ADHD să reducă riscul de demență, dar va fi necesară o cercetare mai detaliată pe un eșantion mare de persoane pentru a ști cu certitudine.

Clinicienii, medicii și cei care lucrează cu adulți mai în vârstă ar trebui să monitorizeze simptomele ADHD și medicamentele asociate”, a transmis Abraham Reichenberg, un specialist din cadrul Școlii de Medicină Icahn de la Mount Sinai.

Studiul a fost publicat în JAMA Network Open.

spot_img
Latest news
știri