5.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Pigmentul care curăță apele de nanoplastic

Oamenii de știință au descoperit recent că un pigment extrem de bine cunoscut are proprietăți remarcabile în curățareaparticulelor de nanoplastic.

Microplasticele mai mici de 20 μm nu pot fi îndepărtate în stațiile de tratare a apei. Ele trebuie coagulate la o dimensiune mai mare și abia apoi pot fi îndepărtate. În acest scop sunt folosiți floculanti pe bază de fier (Fe) sau aluminiu (Al), dar aceștia nu reprezintă o soluție viabilă. Ei rămân în apă și provoacă toxicitate severă pentru oameni, necesitând un proces separat de tratament, conform Lab Manager.

Dr. Jae-Woo Choi de la Centrul de Cercetare a Ciclului Apei de la Institutul de Știință și Tehnologie din Coreea (KIST) a dezvoltat un floculant solid pe bază de schelet metal-organic ecologic, care poate agrega eficient nanoplasticele sub iradierea cu lumină vizibilă.

E vorba de albastrul de Berlin, o substanță pe bază de cadre metal-organice, obținută prin adăugarea de clorură de fier (III) la o soluție de ferocianură de potasiu. Este primul pigment sintetic folosit pentru a vopsi blugii în albastru intens. De curând, acesta a fost folosit pentru adsorbția cesiului, un element radioactiv, din apele de la Fukushima. În timp ce desfășura experimente privind îndepărtarea materialelor radioactive din apă folosind albastru de Berlin, denumit și albastru de Prusia, echipa de cercetare KIST a descoperit că acesta agregează eficient microplasticele sub iradierea cu lumină vizibilă.

Pigmentul care curăță apele de nonoplastic

Echipa de cercetare a dezvoltat un material care poate elimina eficient microplasticele. Oamenii de știință au ajustat structura cristalină pentru a maximiza eficiența de agregare a albastrului prusac. Când materialul dezvoltat este iradiat cu lumină vizibilă, microplasticele cu un diametru de aproximativ 0,15 μm (150 nm), care sunt greu de îndepărtat folosind tehnologia convențională de filtrare, pot fi aglomerate la o dimensiune de aproximativ 4.100 de ori mai mare. Astfel, ele devin mai ușor de îndepărtat.

În experimente, cercetătorii au descoperit că au reușit să elimine până la 99% din microplasticele din apă. Materialul dezvoltat este, de asemenea, capabil să floculeze microplasticele de peste trei ori greutatea proprie. Astfel de sepășește de aproximativ 250 de ori eficiența de floculare a floculanților convenționali care folosesc fier sau aluminiu.

Materialul nu numai că folosește albastru prusac, care este inofensiv pentru corpul uman, ci este și un floculant solid. Recuperarea reziduurilor din apă devine prin urmare mai ușoară. De asemenea, folosește lumina naturală ca sursă de energie, permițând un proces cu consum redus de energie.

„Această tehnologie are un potențial ridicat de comercializare ca material candidat care poate fi aplicat râurilor, instalațiilor de tratare a apelor uzate și instalațiilor de purificare a apei”, a spus Choi de la KIST.

„Materialul dezvoltat poate fi utilizat atât pentru nanoplasticele din apă, cât și pentru curățarea cesiului radioactiv, a adăugat el.

spot_img
Latest news
știri