Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna-Arini este al treilea așezământ monahal care a ales tehnologia EcoHornet. După mănăstirile Cruce și Dinogeția, lăcașul de cult din Suceava a instalat o centrală termică pe biomasă peletizată de 500 kW.
Anunțul a fost făcut de inventatorul Iuliean Horneț pe pagina sa de Facebook.
„Un nou lăcaș de cult și-a redus costurile la energia termică cu 60-80%. După Manastirea Crucea si Dinogeția, aseară târziu, am pus în funcțiune la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna-Arini o centrală termică pe biomasă peletizată de 500 kW ecoHORNET. Instalația a primit binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teodosie“, a scris Inventatorul Iuliean Horneț.
ecoHORNET la Dorna-Arini
Compania dezvolta procese optimizate de conversie a energiei și transfer de căldură pentru a utiliza diverse tipuri de agent termic: apă caldă, apă supraîncălzita, aer cald, aer supraîncălzit, abur, radiație termică, ulei diatermic. Diversitatea de modele și gama largă de fluxuri termice asigurate de echipamentele ecoHORNET acoperă cerințele de energie termică pentru sectoarele rezidențial, agricol, industrial, etc. Echipamentele ecoHORNET pot fi ușor integrate în sisteme de cogenerare și trigenerare.
De curând, inventatorul a vorbit despre producția de biodiesel. Acesta „stă excelent la poluare față de dieselul obișnuit“.
Biodieselul este făcut din paie, iar costurile de producție sunt extrem de mici. Iuliean Horneț a reușit să producă 250 de litri cu aproximativ 60 de euro.