12.1 C
București
joi, 16 mai, 2024

România ar putea fi condamnată de Curtea Europeană pentru neînchiderea unor depozite de deşeuri

Mircea Fechet: ”Riscul ca statul român să fie condamnat cu sancţiuni pecuniare în data de 14 decembrie este unul major”

România riscă să fie condamnată de Curtea Europeană de Justiţie pentru neînchiderea unor depozite de deşeuri.

Potrivit declarațiilor făcute de ministrul Mediului, în momentul de față, România face obiectul unor proceduri de infringement legate de gestionarea deşeurilor.

Curtea Europeană de Justiţie atenționează: din lista celor 101 astfel de depozite, mai sunt încă neînchise 31

Este o procedură care se referă la neînchiderea unor depozite de deşeuri. În cea mai mare parte discutăm despre depozite industriale de deşeuri periculoase şi nepericuloase. Din lista celor 101 astfel de depozite, astăzi când discutăm, mai sunt încă neînchise 31, situaţie în care, aşa cum am fost informat de către specialişti, riscul ca statul român să fie condamnat cu sancţiuni pecuniare în data de 14 decembrie este unul major”, a transmis Mircea Fechet, la audierea în Comisia de afaceri europene a Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.

Ministrul Mediului speră că, dacă vor exista sancţiuni la adresa României, ele să fie în cuantum cât mai mic.

Potrivit lui Fechet, soluţia pentru aceste depozite de deșeuri este ecologizarea lor

Cu depozitele de deşeuri neconforme, fie că discutăm despre depozite industriale, că sunt de deşeuri periculoase sau nepericuloase, sau dacă discutăm despre depozite de deşeuri municipale, există un singur răspuns: ele trebuie ecologizate, ele trebuie să nu afecteze calitatea pânzei freatice, pe de o parte, să nu polueze nici solul, nici aerul”, a explicat ministrul Mediului.

Mircea Fechet a explicat că există normative de ecologizare a acestor depozite, în funcţie de categorie, în funcţie de tipul depozitului și în funcție de capacitate a acestuia.

România nu trebuie să facă altceva decât să respecte legislația

Nu trebuie să facem nimic altceva decât ceea ce scrie deja în legislaţia românească, respectiv ca un depozit la epuizarea capacităţii de depozitare trebuie ecologizat”, a mai adăugat ministrul Mircea Fechet.

spot_img
Latest news
știri