Lumea aceasta mare scoate la iveală o mulțime de lucruri surprinzătoare despre oameni. Multe sunt rele, însă sunt și unele aspecte pozitive care ajung mai rar în atenția publică. Unul dintre acestea am putea spune că este conceptul de ecovillage sau ecosat
Un ecosat este o comunitate intenționată, tradițională sau urbană care își proiectează în mod conștient calea prin procese participative deținute la nivel local și urmărește să abordeze principiile ecosaturilor în cele 4 domenii de regenerare (social, cultură, ecologie, economie într-un proiect de sistem întreg) .
Ecovillages sunt laboratoare vii care deschid alternative frumoase și soluții inovatoare. Sunt așezări rurale sau urbane cu structuri sociale vibrante, foarte diverse, dar unite în acțiunile lor către stiluri de viață cu impact redus și de înaltă calitate.
Vorbim aici de o întreagă rețea, la nivel global, fragmentată în cinci rețele regionale și ocmponenta de tineret, denumită Rețeaua Globală Ecovillage (GEN).
Aceasta catalizează comunitățile pentru o lume regenerativă. GEN este o rețea în creștere de comunități regenerative și inițiative care unesc culturi, țări și continente.
GEN construiește punți între factorii de decizie, guverne, ONG-uri, cadre universitare, antreprenori, activiști, rețele comunitare și indivizi ecologici de pe tot globul, pentru a dezvoltă strategii pentru o tranziție globală către comunități și culturi rezistente.
Rețeaua mondială este compusă din cinci rețele regionale și una de tineret
GEN este compus din 5 rețele regionale și componentă de tineret, NextGEN, care se întinde pe tot globul. Rețeaua este formată din aproximativ 10.000 de comunități și proiecte aferente în care oamenii trăiesc împreună într-o armonie ecologică mai mare.
Unii membri ai rețelei includ rețele mari precum Sarvodaya (2.000 de sate sustenabile active în Sri Lanka); Federația Damanhur din Italia și REDES din Senegal; precum și mici ecosate rurale precum Gaia Asociación în Argentina și Huehuecoyotl în Mexic.
Include, de asemenea, proiecte de întinerire urbană, cum ar fi Los Angeles EcoVillage și Christiania din Copenhaga; site-uri de design de permacultură, cum ar fi Crystal Waters, Australia, Cochabamba, Bolivia și Barus, Brazilia; și centre educaționale precum Findhorn din Scoția, Centrul pentru Tehnologie Alternativă din Țara Galilor, Earthlands din Massachusetts și multe altele.
Însă, rolul acestor ecovillage-uri este și acela de-a reînvăța oamenii să trăiască în comunitate și să se accepte fiecare cu bunele și relele fiecăruia. Membri comunității încearcă prin diferite metode să comunice unul altuia sentimentele și să rezolve conflictele care apar în mijlocul comunității, ca parte intergrantă din procesul de conviețuire.