17.4 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

De ce vrea Guvernul Ciucă să ajungă Romsilva „pe mâinile” societăților comerciale(?) Alexandru Vasile este șef la Agenția pentru Protecția Mediului cu sute de mii de euro în cont din tăierile pădurilor

Romsilva nu este de acord ca activităţile economice ale regiilor să fie realizate prin societăţi comerciale

Zilele acestea, reprezentanții Romsilva au purtat discuții în contradictoriu cu cei ai Guvernului Ciucă, pe tema reorganizării activității regiilor autonome existente. Daniel Nicolăescu, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, a menționat, în mod categoric, că se opune prevederilor Ordonanţe de Urgenţă în data de 15 decembrie, potrivit cărora activităţile economice ale regiilor să fie realizate prin societăţi comerciale, fie SRL-uri, fie societăţi pe acţiuni.

Surse autorizate din Romsilva ne-au menționat că, modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 urmărește, în fapt, un interes economic strict pentru unele „firme de partid”, nicidecum pentru statul român.

 Astfel, lemnul românesc şi pădurea publică de stat, resursă naturală decimată oricum, ar putea ajunge cu girul Guvernului, pe mâinile marilor firme, unele cu capital străin, care urmăresc listarea Bursă.

Este frapant modul în care Guvernul Ciucă a inițiat o astfel de Ordonanță, care, poate fi atacată la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului. Spunem acest lucru, deoarece pădurile sunt incluse în Legea siguranţei naţionale (Legea nr. 51/1991) potrivit căreia, orice acţiuni sau inacţiuni care lezează interesele economice strategice ale României, constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale a României”.

Alexandru Vasile este șef la Agenția pentru Protecția Mediului cu sute de mii de euro în cont din tăierile pădurilor

Alexandru Vasile, actual șef al APM Călărași

Reorganizarea Romsilva pe care guvernul Ciucă o dorește „în mod” urgent este trecută în Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR). O justifică pentru o mai bună activitate de management, având în vedere și campania națională de împădurire în plină desfășurare. Cu toate acestea, lăsăm cititorii să aprecieze credibilitatea Guvernului României, citind și cazul lui Alexandru Vasile, în prezent, șef la Agenția Județeană pentru Protecția Mediului(APM) Călărași. StireaVerde.ro vi-l prezintă detaliat.

Are 32 de ani, este membru PNL, așa cum singur a menționat în declarația de interese și se prezintă „inginer silvic”, potrivit CV-ului public. Cea mai mare parte a activității a desfășurat-o la societatea Coslo Zinca SRL, care are ca obiect de activitate tăierea pădurilor. Din această activitate, a acumulat venituri de peste 500 de mii de euro.

Alexandru Vasile este membru PNL

Este fiu de primar(n.r. comuna Jegălia) și a fost „în trecere” pe la Garda Națională de Mediu(chiar președinte după demiterea lui Octavian Berceanu), la Agenția Națională de Arii Protejate(vicepreședinte), iar potrivit ultimei declarații de avere este director executiv la Agenția pentru Protecția Mediului Călărași. Cu alte cuvinte, Guvernul României nu vede niciun „conflict de interese”, cel puțin din punct de vedere moral, cu privire numirea unor persoane în funcții de conducere a instituțiilor subordonate Ministerul Mediului. Pentru că, privind toate declarațiile de avere ale tânărului din imagine(click aici să le vizualizați integral) o firmă care se ocupă cu tăierea pădurilor produce mai mulți bani decât un director la APM sau la Garda de Mediu.

Citește și: Modificarea Codului Silvic, „paravan” pentru tăierile ilegale de păduri? Noile reglementări nu fac referire la exploatarea forestieră nelegală

Latest news
știri