5.9 C
București
duminică, 8 decembrie, 2024

România încalcă din nou Directivele UE. Ministerul Agriculturii vrea autorizații pentru pesticide toxice

Agricultura ecologică pare un mit

În timp ce oficialii Uniunii Europene emit Directive care interzic folosirea pesticidelor toxice, România, stat european, cere autorizație pentru folosirea acestora. Astfel, Eco Ruralis-Asociația Țăranilor și Țărăncilor din România și Federația ROMAPIS au înaintat ministrului Agriculturii o adresă prin care se solicită „anularea de urgență a derogărilor emise de MADR cu numerele: 17669/21.12.2022 17670/21.12.2022, 17671/21.12.2022, 17667/21.12.2022 și 17668/21.12.2022 și luarea tuturor măsurilor pentru oprirea imediată a comercializării semințelor tratate cu neonicotinoide.

În fapt, Ministerul Agriculturii  susține că și anul acesta este necesară tratarea semințelor de porumb, floarea-soarelui și sfeclă de zahăr cu substanțe chimice extrem de nocive pentru om, albine, tot ce înseamnă Mediu. Cu toate acestea, Guvernul României trebuie să respecte hotărârea Curții Europene de Justiție din 19 ianuarie 2023. Aceasta prevede că autorizațiile pentru nelegale. Prin urmare, statele Membre UE nu au voie să aprobe folosirea semințelor tratate cu neonicotinoide.

Autorizație pentru „otrăvirea semințelor”. Ministerul Agriculturii vrea utilizarea pesticidelor toxice

„Sperăm ca MADR să se conformeze, într-adevăr de urgență, având în vedere că derogările menționate mai sus ar trebui să fie valabile începând de mâine, 20.01.2023. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla și vor fi comercializate semințe tratate cu neonicotinoide, orice proces purtat în mod profesionist împotriva acestei utilizări ilegale va fi câștigat în instanță”, au transmis reprezentanții Federației Romapis.

Și organizația WWF România s-a arătat alertată de derogările Ministerului Agriculturii și cere retragerea acestora cât mai rapid. „An de an, organizațiile mari de fermieri pun presiune pe Ministerul Agriculturii, care răspunde mereu pozitiv și dă undă verde substanțelor clothianidin, imidacloprid și thiamethoxam, nenicotinoide interzise încă din 2018, pentru că omoară albine”, explică oficialii WWF România.

Pesticidele considerate extrem de toxice ar trebui să devină istorie în toate statele, având în vedere că sunt alocate fonduri substanțiale pentru promovarea agriculturii ecologice. Acestea afectează sănătatea umană, fiind responsabile pentru formarea diferitelor forme de cancer, potrivit cercetărilor, dar și întregul ecosistem. Dacă albinele sunt afectate, chiar și parțial, reproducerea plantelor devine din ce în ce mai dificilă. Până la acest moment, Ministerul Agriculturii nu a oferit detalii cu privire la decizia de menținere/retragere a autorizațiilor pentru pesticidele toxice.

Citește și: De ce nu(mai)avem agricultură ecologică. Cât de mult ne costă produsele modificate genetic și cum afectează Mediu

 

spot_img
Latest news
știri