13.2 C
București
joi, 9 mai, 2024

Garda de Mediu Bacău a aplicat amenzi usturătoare pentru depozitarea ilegală a deșeurilor provenite din construcții

A fost amendată atât persoana fizică care a acceptat depozitarea deșeurilor pe terenul ei agricol, cât și persoana juridică care a depozitat deșeurile în mod ilegal

Zilele trecute, comisarii Gărzii de Mediu Bacău au efectuat verificări cu privire la modul de gestionare a deșeurilor de construcții și demolări a unei societăți de pe raza comunei Buhoci.

Astfel s-a constatat că deșeurile (betoane sparte, pamânt excavat etc.) în cantități mari (peste 10.000 de metri cubi) proveneau de la lucrările de reparații ale străzii Calea Bârladului din municipiul Bacău.

Garda de Mediu Bacău: ”Deșeurile erau depozitate temporar pe un teren arabil, pe o suprafață de cca 2000mp, în cantitate totală de 9988 mc betoane sparte  și 2986 mc balast cu pământ”

S-au dispus măsuri ca toate deșeurile din construcții (beton spart și balast cu pământ) ce au fost depozitate pe un teren neautorizat, identificate in timpul controlului, se vor preda către operatori autorizați în gestionarea acestor tipuri de deșeuri și se va proceda la redarea terenurilor la categoria de folosință inițială, respectiv teren arabil”, se arată în comunicatul publicat pe contul de Facebook.

Au fost sancționate cu amendă atât persoana fizică care a acceptat depozitarea deșeurilor pe terenul ei agricol (6.000 lei), cât și persoana juridică care a depozitat deșeurile ilegal în afara spațiilor autorizate (60.000 lei).

 Pe această cale, comisarii au adus la cunoștința publicului interesat că:

  • Conform OUG 92/2005 privind regimul deșeurilor, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 30.000 lei la 45.000 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoanele juridice, în cazul încălcării dispoziţiilor art. 20 alin.(4) respectiv eliminarea, deţinerea, păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop.
  • Conform OUG 195/2005 privind protecția mediului, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei (RON) la 6.000 lei (RON), pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei (RON) la 50.000 lei (RON), pentru persoane juridice, încălcarea obligaţiei proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a asigura la amplasarea, proiectarea, construirea şi punerea în funcţiune a obiectivelor de orice fel, cât şi la schimbarea destinaţiei terenurilor, condiţiile prevăzute în acordul şi în autorizaţia/autorizaţia integrată de mediu.
spot_img
Latest news
știri