Alpiniştii de pe Muntele Everest, cel mai înalt punct de pe Pământ, se pregătesc pentru o schimbare de protocol atunci când va începe sezonul.
Noua regulă va intra în aplicare începând cu luna viitoare și impune eliminarea propriilor fecale în timp ce urcă şi coboară de pe munte.
Scopul este acela de a proteja muntele, în condițiile în care poluarea este tot mai accentuată
Poluarea cauzată de deşeurile umane pe Everest reprezintă o problemă de mulţi ani. Ca răspuns, în acest sezon, autorităţile au impus ca alpiniştii să îşi îndepărteze fecalele de pe munte folosind saci biodegradabili.
”Prin impunerea obligativităţii folosirii pungilor biodegradabile, sperăm să iniţiem o schimbare pozitivă semnificativă şi să protejăm acest sit de patrimoniu mondial de alte daune cauzate de … poluarea cu deşeuri umane. Aceasta va fi o practică permanentă din următorul sezon al Everest Summit”, a scris preşedintele municipalităţii, Mingma Sherpa, într-un e-mail, potrivit News.ro.
Alpinistul şi scriitorul Alan Arnette, care a escaladat Everestul în 2011, este sceptic cu privire la faptul că autorităţile vor merge până la capăt.
”Nepalul are o lungă istorie în ceea ce priveşte aceste anunţuri… nu ştiu dacă le vor pune în aplicare. Sacii ar fi trebuit folosiţi cu zeci de ani în urmă. S-a făcut pe Denali în Alaska, pe Aconcagua în Argentina şi pe Muntele Vinson în Antarctica”, a transmis Arnette.
Muntele Everest, din ce în ce mai aglomerat şi mai poluat
În luna martie, singurul membru supravieţuitor al expediţiei de alpinism care a atins pentru prima dată vârful Muntelui Everest a criticat numărul de oameni de pe cel mai înalt vârf din lume, spunând că este prea aglomerat şi poluat.