Video: Alpiniștii din Nepal au strâns 2.2 tone de gunoaie de pe Everest

Captură video
Captură video

Un grup de alpiniști din Nepal a reușit să adune 2.2 tone de deșeuri de pe cel mai înalt vârf din lume. Grupul a petrecut 47 de de zile pentru a colecta gunoaiele, iar campania a dus și la descoperirea a patru trupuri neînsuflețite.

Acțiunea va fi urmată de o altă campanie de amploare, când armata Nepalului va începe să adune gunoiul de pe alți cinci munți, cu excepția Muntelui Everest. Campania a început din momentul în care măsurile de restricție anti Covid au fost relaxate, iar sezonul de alpinism de primăvară abia începuse.

Alpiniștii nepalezi au petrecut 47 de zile din septembrie, anul trecut, pentru a colecta gunoi în jurul taberei de bază, tabără aflată la o altitudine de 17.900 de metri, pe Muntele Everest.

Expediția a fost susținută de un brand de lux elvețian, care a profitat de pauza din turismul din Nepal.

Activist de mediu: ”Când adunăm gunoiaiele de pe un munte, parcă scoatem ghimpi din degetele zeilor”

Activistul de mediu Dawa Steven Sherpa, care a condus exercițiul, a vorbit despre eveniment, declarând că mulți oameni se vor inspira sau vor simți o anumită motivație. Bărbatul speră ca oamenii să fie mai atenți și să adune gunoiul rămas în urmă, inclusiv când turismul va fi reluat complet.

În total, autoritățile nepaleze au îndepărtat 11 tone de gunoi, din mai multe zone. Deșeurile au constat în tuburi de oxigen, cutii, ambalaje, pet-uri, și resturi alimentare, toate rămase în urma turiștilor. De asemenea, pe Everest au fost găsite și recuperate și patru corpuri de alpiniști, în campania care s-a întins pe o perioadă de aproape două luni.

Conform Rfi.fr, oficialul Consiliului de Turism din Nepal a avertizat că, deși inițiativele private au fost binevenite, ”curățarea munților nu este atât de simplă pe cât pare.”

Un grup privat a declarat în luna ianuarie că intenționează să transforme gunoiul recuperat în piese de artă. Acestea vor fi vândute ca suveniruri. Cu toate acestea, unii oficiali au precizat că este o muncă titanică, deoarece aproximativ 800 de persoane încearcă să escaladeze Muntele Everest în fiecare an.