8.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Cresc amenzile pentru arderile ilegale de deșeuri. Pedeapsa cu închisoarea pentru anumite fapte

Amenzile pentru arderile ilegale de deșeuri au crescut și pot ajunge până la 500.000 de lei, conform unui proiect de lege adoptat în Camera Deputaților. Legea ar urma să fie adoptată astăzi, 25 aprilie 2023, scrie Forbes.

De asemenea, se pedepsește cu închisoarea arderea ilegală a deșeurilor cu instalații fără autorizații de mediu necesare.

Amenzile pentru aceste fapte vor fi cuprinse între 50.000 și 500.000 de lei. În prezent, acestea se ridică la suma maximă de 100.000 de lei. În plus, cei găsiți vinovați nu mai pot achita jumătate din minimul legal, așa cum se aplică în cazul amenzilor contravenționale.

Pedeapsa pentru modificarea instalațiilor de ardere este de 3 luni până la un an de închisoare. Același proiect mai prevede ca, atunci când se fac contestații împotriva măsurilor luate de autorități, să nu se mai ajungă la suspendarea executării acestora.

Bucureștiul este afectat de arderile ilegale de deșeuri

În ultima perioadă, la marginea Capitalei au fost semnalate mai multe arderi ilegale de deșeuri. Din cauza acestui fapt, bucureștenii sunt obligați să respire un aer poluat la fiecare început de săptămână. Majoritatea arderilor au loc în weekend.

În urma controalelor efectuate de Garda de Mediu s-au descoperit mai mult deșeuri depozitate care urmau a fi arse.

În plus, cetățenii s-au plâns în repetate rânduri de faptul că aerul este irespirabil în unele zone din București. La începutul acestui an s-a raportat că în unele zone miroase a gaz și a gunoi putrezit.

Reamintim că oficialii Gărzii de Mediu au răspuns unei solicitări adresate de ȘtireaVerde în care au precizat că nu dețin laboratoare de mediu pentru constatarea nivelului de poluare, ci apelează la firme autorizate în acest sens.

Latest news
știri