11 C
București
duminică, 5 mai, 2024

Depozitarea ilegală a deșeurilor provenite din construcții poate aduce sancțiuni uriașe

Amenda pentru persoanele fizice este cuprinsă între 30.000 și 45.000 de lei

Persoanele care decid să își renoveze locuințele trebuie să știe că deșeurile provenite din construcții nu pot fi aruncate sau depozitate pe domeniul public.

Există mai multe reguli de evacuare a deșeurilor rezultate din construcții și renovări

Cel mai important lucru este că molozul nu poate fi aruncat la platformele de colectare împreună cu resturile menajere. Cine face acest lucru este pasibil de amendă, transmite Adevărul.

Deșeurile de acest tip sunt ridicate contra cost de către operatorul de salubritate sau de către o firmă specializată, la solicitarea beneficiarului.

Persoanele care obișnuiesc să depoziteze saci plini cu moloz la ghenele de gunoi sau să le arunce, riscă să primească o amendă mult mai mare decât costul debarasării legale a acestora, de la Poliția Locală/Unitatea Administrativ Teritorială, după caz, sau de la Garda de Mediu.

Amenda poate pleca de la 1.000 lei la 1.500 lei pentru persoane fizice şi de la 2.000 lei la 2.500 lei pentru persoane juridice

De asemenea, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor sunt prevăzute sancțiuni mult mai drastice.

Aceste fapte constituie contravenţie şi se sancţionează de către Garda Națională de Mediu cu amendă cuprinsă între 30.000 și 45.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 50.000 și 70.000 de lei pentru persoanele juridice.

După caz, se poate dispune și măsura privind confiscarea autovehiculului folosit la transportul deșeurilor

Conform legii, în cazul autorizaţiei de construire/desfiinţare, emisă de către instituţiile abilitate, titularul ei are obligaţia de a avea un plan de gestionare a deşeurilor provenite din astfel de activități.

Planul prevede instituirea unor sisteme de sortare pentru deşeurile provenite din activităţi de construcţie şi desfiinţare, cel puţin pentru lemn, materiale minerale – beton, cărămidă, gresie şi ceramică, piatră, metal, sticlă, plastic şi ghips pentru reciclarea/reutilizarea lor pe amplasament, în măsura în care este fezabil din punct de vedere economic, nu afectează mediul înconjurător şi siguranţa în construcţii.

Latest news
știri