Alimentele ”prietenoase cu planeta” pot ajuta la reducerea riscului de deces al unei persoane care suferă de cancer, boli de inimă și alte afecțiuni cronice cu 25%, demonstrează un nou studiu publicat de Sky News.
Oamenii de știință din SUA au descoperit că persoanele care urmează o dietă bazată pe alimente mai mult vegetale – cum ar fi cereale integrale, fructe, legume și nuci – au șanse mai mici să moară în decurs de 30 de ani în comparație cu cei care consumă mese mai puțin prietenoase cu mediul.
Alimentele ”prietenoase cu planeta” sunt benefice atât pentru sănătatea oamenilor, cât și pentru mediul înconjurător
Pe baza descoperirilor lor, prezentate la Nutrition 2023 – întâlnirea anuală a Societății Americane de Nutriție din Boston, Massachusetts – cercetătorii au dezvoltat un nou scor pentru dietă care arată efectele alimentelor asupra sănătății umane și mediului.
Cunoscut sub numele de Indicele Dietei pentru Sănătatea Planetară (PHDI), acesta analizează dovezi existente pentru a oferi scoruri pentru alimente.
Indexul ia în considerare riscul bolilor cronice precum bolile de inimă, cancerul intestinal, diabetul și accidentul vascular cerebral, precum și impactul asupra mediului, cum ar fi consumul de apă, utilizarea terenurilor, poluarea cu substanțe nutritive și emisiile de gaze cu efect de seră.
Este nevoie de aplicarea unor strategii pentru îmbunătățirea sănătății publice
Echipa a declarat că munca se bazează pe cercetările existente care arată că alimentele bazate pe plante sunt mai sănătoase și mai puțin dăunătoare planetei decât carnea roșie și produsele procesate.
Cercetătorii speră ca acest instrument să ajute factorii de decizie politici și organismele de sănătate publică să dezvolte strategii pentru îmbunătățirea sănătății publice, abordând în același timp schimbările climatice.