21.5 C
București
duminică, 5 mai, 2024

Noi amenzi pentru depozitul de gunoi de la Mofleni

Operatorul economic care gestionează depozitul de gunoi de la Mofleni riscă sistarea activității, dacă nu corectează neregulile depistate

Problemele create de administrarea deficitară a depozitului de gunoi de la Mofleni continuă. Ca urmare a sesizărilor primite de către Comisariatul Județean Dolj al Gărzii Naționale de Mediu, GNM a transmis, într-o postare pe Facebook, că firma care gestionează depozitul ecologic de deșeuri ECO SUD a fost amendată cu o amendă maximă de 200,000 de lei. Numărul mare de nereguli depistate au determinat comisarii de mediu să avertizeze agentul economic că riscă suspendarea activității.

Ce au descoperit comisarii?

Conform publicației Gazeta de Sud, aceștia au descoperit levigat care se prelingea la voia întâmplării, dar și gunoi care se revărsa în afara celulelor și deșeuri lăsate să zacă în soare, neacoperite cu un strat de nisip și pământ.

Toate acestea au dus la mirosuri greu de suportat de către locuitorii Craiovei, ținând cont de faptul că groapa se află la doar 5 km de aceasta. Gazeta de Sud raportează că atracții importante, precum Water Park şi Parcul Tineretului au început să fie ocolite din cauza mirosului greu.

„Comisarii de mediu care Comisariatul Județean Dolj al Gărzii Naționale de Mediu, în urma sesizărilor primite atât de la cetățeni, cât și mass-media, referitoare la mirosurile pestilențiale generate de activitatea desfășurată la Depozitul ecologic de deșeuri ECO SUD de la Mofleni, a demarat controale la acest operator. Patru comisari de la GNM-CJ Dolj au efectuat săptămâna trecută inspecții la acest depozit și au constatat mai multe nereguli care generau mirosurile sesizate,” au declarat reprezentanții GNM.

Dat fiind numărul ridicat al neregulilor depistate, comisarii GNM au aplicat amenda maximă administratorului gropii de gunoi

„Astfel, operatorul SC ECO SUD SA a fost sancționat cu amendă de 200.000 de lei pentru nerespectarea OUG 195/2005 și au fost impuse măsuri de eliminare a surselor de miros, cu respectarea riguroasă a termenelor scurte, date fiind temperaturile ridicate din această perioadă a anului,” se arată în comunicat.

Mai mult, aceștia au stabilit un plan permanent de măsuri care să conducă la eliminarea surselor de miros

Acesta prevede desfășurarea de noi controale, prin care comisarii vor să se asigure că operatorul va respecta normele de întreținere al depozitului. Ei vor verifica realizarea tuturor măsurilor prevăzute în planul de măsuri.

„Având în vedere că activitatea desfășurată de depozit are un impact major asupra factorilor de mediu, este obligatoriu ca operatorul ECO SUD să respecte întocmai prevederile din actele normative care reglementează acest tip de activitate. Dacă astfel de nereguli continuă, sancțiunile care se impun pot ajunge până la suspendarea activității,” se specifică în comunicatul GNM.

Craiovenii așteaptă cu nerăbdare să vadă dacă societatea va lua măsurile care i-au fost impuse, sau dacă acesta va fi doar o altă amendă ce nu va rezolva problema mirosului insuportabil cu care trebuie să trăiască.

Latest news
știri