Parcul Național Yellowstone prezintă unele dintre cele mai spectaculoase obiective naturale din SUA, potrivit Science Alert.
Dar frumusețea sa uluitoare nu este lipsită de pericole.
O explozie care a avut loc pe 23 iulie la 10:19, a evidențiat riscurile la care se expun turștii. Într-o zonă geotermală numită Bazinul de Biscuiți, apa fierbinte a erupt mai puternic decât de obicei, aproape de Fântâna de Safir.
Din fericire, nimeni nu a fost rănit. În vieoclipul de mai jos se poate vedea cum noroiul e împroșcat spre cer în timp ce vizitatorii parcului fug să se adăpostească. Erupția nu a fost de natură vulcanică, ci geotermală.
„Exploziile hidrotermale apar atunci când apa țășnește brusc de sub pământ. Sunt relativ comune în Yellowstone”, au scris US Geological Survey și Parcul Național Yellowstone într-o declarație comună.
„De exemplu, Gheizerul Porkchop, din Bazinul Gheizerului Norris, a explodat în 1989. Un alt mic eveniment din Bazinul Gheizerului Norris a fost înregistrat de echipamente de monitorizare la 15 aprilie 2024. O explozie similară cu cea de astăzi a avut loc și în Bazinul de Biscuiți pe 17 mai 2009”, se mai arată în declarație.
De ce a explodat pământul în Parcul Național Yellowstone?
Sub pământ, sub presiune mai mare, apa se poate încălzi cu mult peste punctul de fierbere de 100 de grade Celsius. La temperaturi de până la 250 de grade Celsius, apa se poate transforma în abur destul de rapid, favorizând explozia. Dacă acele camere subterane devin neîncăpătoare, apa țășnește prin pământ.
Fenomenul este asemănător cu mecanismul care produce gheizere, dar mult mai violent. În plus, angrenează nu doar apă, ci și alte materiale de pe Pământ.
Niciuna dintre exploziile hidrotermale din Yellowstone nu este direct asociată cu magma, dar poate fi declanșată de activitatea seismică. Yellowstone are constant activitate seismică, înregistrând, de obicei, între 1.500 și 2.500 de cutremure pe an.
Deși nu au fost raportate răniți, explozia a avariat promenada din Bazinul Biscuitului, iar zona, inclusiv parcarea auto, rămâne închisă turiștilor în timp ce se efectuează evaluări și reparații.