Păsările au ochii mai mici, din cauza luminilor din orașe, sugerează un nou studiu, conform mrcvs.
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Washington au descoperit că unele păsări care trăiesc tot timpul anului în mediul urban din San Antonio, Texas, aveau ochi mai mici decât cele din periferiile mai puțin luminoase.
Studiul a implicat cercetarea a peste 500 de păsări din zonele centrale și marginale ale San Antonio. Cercetătorii au comparat dimensiunile corpului și ale ochilor păsărilor. Ei au analizat măsurătorile de zgomot și lumină în timpul nopții și al zilei în fiecare zonă.
Două specii de păsări cântătoare, cardinalul nordic și pitulicea Carolina, aveau ochii cu 5% mai mici dacă trăiau pe tot parcursul anului în oraș. În comparație, membrii aceleiași specii de la periferie aveau ochii mai mari.
Totuși, la alte specii de păsări, cu precădere migratoare, nu au fost observate aceste diferențe.
Acest lucru poate sugera că păsările rezidențiale se adaptează la luminile mai strălucitoare din zonele urbane.
Păsările din orașe au ochii mai mici din cauza poluării
Dezvoltarea ochilor mai mici de-a lungul timpului poate ajuta păsările să facă față luminii mai strălucitoare. Păsările cu ochi mai mari ar putea fi oarecum orbite sau ar putea să se chinuie să doarmă.
Acesta este primul studiu cunoscut care arată o legătură între dimensiunea ochilor și capacitatea unei păsări de a face față poluării.
Todd Jones, primul autor al studiului, a spus:
„Oamenii pot avea unele consecințe neintenționate asupra păsărilor de care nu ne dăm seama”, a precizat el.
„Nu știm dacă aceste adaptări ar putea avea consecințe bune sau rele pentru păsările migratoare, având în vedere că mediile urbane nu vor dispărea prea curând. De asemenea, este important să înțelegem cum să gestionăm astfel de medii pentru păsările care poate nu sunt adaptate vieții urbane”, a mai precizat el.