5.3 C
București
duminică, 20 octombrie, 2024

Francezii fentează legea: au interzis pesticidele, dar le exportă în alte state

Aceste substanțe au un efect catastrofal asupra naturii și asupra organismului uman

Deși nu sunt utilizate în Franța din cauza pericolului pe care îl reprezintă conform normelor Uniunii Europene, francezii continuă să exporte pesticide în alte state.

Francezii abuzează de o lacună juridică pentru a continua exportul de pesticide. Multe dintre aceste substanțe omoară albinele și cresc riscul dezvoltării unor tipuri de cancer

O investigație jurnalistică a scos la iveală faptul că mai multe companii franceze se folosesc de o lacună juridică pentru a exporta produse fitofarmaceutice interzise de legislația europeană.

Aceste substanțe au fost interzise din cauza riscurilor pentru sănătate și mediu, scrie Adevărul.

Producția, depozitarea și comercializarea pesticidelor în UE sunt considerate infracțiuni

Cu toate acestea, o lege franceză care a intrat în vigoare încă de la 1 ianuarie 2022, nu interzice exportul substanțelor active utilizate în compoziția acestor pesticide.

Printre produsele interzise exportate de industria franceză figurează în principal picoxystrobin (3.000 de tone), un fungicid interzis din 2017, şi fipronil (1.400 de tone), un insecticid care provoacă decesul albinelor, potrivit ONG-ului Public Eye.

În ultima vreme, specialiştii avertizează tot mai des asupra efectelor catastrofale ale pesticidelor pentru organismul uman

Mai multe studii recente au indicat faptul că acestea pot crește riscul dezvoltării unor tipuri de cancer, inclusiv leucemie, limfom non-Hodgkin, cancer de vezică urinară, de colon, pulmonar și pancreatic.

Fermierii, lucrătorii agricoli și locuitorii din apropierea terenurilor agricole sunt cei mai expuși la riscul de cancer cauzat de pesticidele utilizate în agricultură, dar şi consumatorii.

spot_img
Latest news
știri