19.4 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Comisia Europeană încearcă să stopeze de urgență utilizarea pesticidelor toxice

CJUE a dat o decizie în care pesticidele care fac rău albinelor trebuie interzise. Modalitatea în care va fi pusă în aplicare naște controverse.

Comisia Europeană a inițiat o hotărâre prin care vrea să pună în aplicare decizia CJUE legat de pesticidele toxice pentru albine. Odată cu decizia, anunțată în ianuarie a acestui an, Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a confirmat că statele membre nu vor mai avea voie să acorde derogări care să permită temporar utilizarea semințelor tratate cu produse de protecție a plantelor „interzise expres” de legislația UE. Așadar următoarele sunt substanțe : imidacloprid, clothianidin și tiametoxam – aparțin unei clase de pesticide cunoscute sub numele de neonicotinoide care vizează insectele și sunt similare chimic cu nicotina. Neonicotinoizii au fost criticați în ultimii ani pentru că au contribuit la declinul albinelor prin perturbarea simțului lor de orientare, memorie și sisteme de reproducere.

Controversă pe ce pesticide ar putea fi interzise

Cu toate acestea, hotărârea a lăsat un semn de întrebare asupra amplorii sale. Mai exact, grupurile de campanie au pus la îndoială dacă s-a extins această hotărâre pentru a include toate pesticidele interzise și exportul de pesticide interzise. Acum, serviciul Comisiei pentru siguranța alimentară (DG SANTE) a prezentat interpretarea sa inițială a hotărârii, care a confirmat că executivul UE consideră că acest lucru se extinde dincolo de pesticidele neonicotinoide în cauză. „Credem că, într-adevăr, statele membre nu mai pot acorda autorizații de urgență pentru introducerea pe piață sau utilizarea produselor de protecție a plantelor în cazul în care s-a luat o decizie de interzicere a acestora din cauza efectelor nocive”, a declarat Clare Bury de la DG SANTE în timpul unei reuniunea comisiei de mediu a Parlamentului European. „Aș dori să reamintesc că, Comisia a analizat întotdeauna cu o mare critică autorizațiile de urgență, în special atunci când acestea au fost făcute în mod repetat”, a adăugat ea, subliniind că executivul UE a luat și măsuri pentru a „creșterea transparenței și controlului asupra autorizațiilor de urgență acordate în special de statele membre”.

Comisia analizează ce anume se va interzice

Contactat de EURACTIV, un purtător de cuvânt al Comisiei a explicat că, în prezent, Comisia analizează hotărârea și, prin urmare, această interpretare nu este neapărat cea care se va menține. Cu toate acestea, CropLife Europe, care reprezintă industria UE de protecție a culturilor, a reiterat într-o declarație că decizia Curții „clarifică când pot fi acordate autorizații de urgență de către statele membre”. „Curtea de Justiție a UE și-a bazat hotărârea cu privire la doi neonici, clothianidin și tiametoxam, pe faptul că utilizarea semințelor tratate cu aceste semințe a fost limitată în mod expres de un regulament de punere în aplicare al Comisiei”, a spus un reprezentant.

Latest news
știri