26.1 C
București
miercuri, 28 august, 2024

Mircea Fechet: ”Schimbările climatice nu reprezintă doar un risc, ci şi o oportunitate istorică de a transforma societatea românească într-una modernă şi rezilientă”

Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului ”Schimbări climatice şi dezvoltare: perspective pentru România”

Ieri, 24 octombrie, Mircea Fechet a participat la evenimentul ”Schimbări climatice şi dezvoltare: perspective pentru România”, o acțiune care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Evenimentul a fost organizat de Banca Mondială în parteneriat cu Administrația Prezidențială, în cadrul căruia a fost prezentat Raportul de Țară pe Climă și Dezvoltare.

La eveniment au participat Klaus Iohannis, președintele României, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, Alexandra-Maria Bocșe, Consilier de Stat, Departamentul Climă și Sustenabilitate din cadrul Administrației Prezidențiale, Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, reprezentanți ai Băncii Mondiale, ai instituțiilor de profil, ai societății civile.

Ministrul Mediului: ”România va fi transformată într-o ţară sustenabilă, cu un mediu curat şi o economie puternică”

Acest raport de ţară privind clima şi dezvoltarea, realizat de către Banca Mondială în colaborare cu instituţiile statului român, reprezintă o radiografie complexă a vulnerabilităţilor climatice ale României şi un ghid pentru politicile publice necesare pe mai departe. Unele date prezentate sunt îngrijorătoare – inundaţiile care devin tot mai frecvente şi pun în pericol sănătatea şi bunăstarea populaţiei, valurile de căldură şi secetă care ameninţă agricultura – un sector important şi de subzistenţă pentru foarte mulţi români. Schimbările climatice nu reprezintă doar un risc, ci şi o oportunitate istorică de a transforma societatea românească într-una modernă şi rezilientă. România va fi transformată într-o ţară sustenabilă, cu un mediu curat şi o economie puternică. Împreună, putem construi un viitor mai bun pentru generaţiile viitoare”, a punctat Mircea Fechet.

Mircea Fechet a adus în discuție pârghiile pe care le are la dispoziție Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice

Ministrul a precizat că, în cadrul planurilor, programelor și strategiilor guvernamentale, Ministerul Mediului din România și-a propus realizarea de investiții în infrastructura de apă, în sisteme moderne de irigații și în măsuri de protecție împotriva inundațiilor.

Totodată, sprijinirea comunităților vulnerabile astfel încât să se adapteze la schimbările climatice, inclusiv problemele legate de accesul la energie, reprezintă elemente de maximă importanță pentru noi. În vederea îndeplinirii angajamentelor ce ne revin în materie de mediu și climă, vom accelera tranziția către surse regenerabile de energie și vom colabora cu celelalte state europene și cu toate instituțiile statului român,  întrucât schimbările climatice nu cunosc granițe”, a conclus demnitarul.

Potrivit comunicatului emis de Administraţia Prezidenţială, după prezentarea raportului, discuţiile se vor concentra pe măsurile cu impact semnificativ în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi adaptarea la schimbările climatice, cu accent pe sectoare cheie precum energia, transporturile, agricultura şi pregătirea forţei de muncă.

spot_img
Latest news
știri