10.2 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Curtea de Conturi: Bucureștiul nu știe câte spații verzi are. Primarul Capitalei, chemat în judecată să dea explicații

Bucureștiul nu are registru de spații verzi, deși legea cere asta.

Curtea de Conturi a României îl trage la răspundere pe Primarul Capitalei pentru faptul că din 2013 până acum nu a fost făcut niciun registru al spațiilor verzi, deși este prevăzut în lege. Mai exact, curtea reține: “nerealizarea corespunzătoare a Registrului Spațiilor verzi al Municipiului București recepționat în anul 2013 care nu este aprobat de CGMB sau de primarul general al Municipiului București și care nu permite actualizarea informațiilor, obținerea de rapoarte și nu furnizează fișa spațiului Verde, contrar prevederilor legale”. Drept urmare, Asociația pentru Dreptul Urbanismului a chemat în judecată Primarul General și Consiliul General al Municipiului București pentru a îi obliga să facă registrul spațiilor verzi.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul București, cu numarul18839/3/2021, iar prima decizie data este următoare.  “Obligă pârâţii să demareze de îndată auditul spaţiilor verzi, să elaboreze strategia privind conservarea şi dezvoltarea spaţiilor verzi, să elaboreze de îndată registrul spaţiilor verzi, să stabilească normele privind actualizarea periodică, să emită dispoziţie sau hotărâre de înfiinţare a registrului spaţiilor verzi, să pună la dispoziţia publicului modalitatea de utilizare a sumelor alocate din buget”.

Curtea de Apel a întors dosarul la Tribunal București. Nu se cunoaște numărul spațiilor verzi

Doar că Primarul General și Consiliul general al Primăriei Capitalei au făcut recurs la această decizie. Iar Curtea de Apel București a admis recursul, iar cauza s-a întors înapoi la rejudecare la Tribunalul București.  „În orice caz, Bucureștiul trebuia încă din 2011 să aibă Registrul Spațiilor verzi conform Legii nr. 24/2007. Acest instrument este esențial întrucât prin el se asigura protejarea, conservarea, dezvoltarea și administrarea spațiilor din București, iar autoritatea nu și-a îndeplinit obligația legală nici până în prezent, a declarat pentru Știrea Verde, Alexandru Pânișoară– președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului”. Dosarul urmează să primească termen la Tribunalul București și rămâne de văzut dacă magistrații de acolo își vor menține poziția cu privire la subiect.

Latest news
știri