7.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Declic: Capitala are nevoie de aer pentru viață

Aer pentru viață: un drept uman încălcat zilnic

Din ce în ce mai mult, Capitala devine un sinonim pentru poluare, trafic, noxe și deșeuri. Trăim anii pandemici, anii în care ne acoperim fața cu masca de protecție și, mai mult decât oricând, am învățat că sănătatea primează.

Se caută vinovați, se semnează petiții și se măsoară calitatea aerului în toate zonele importante. Cu toate acestea, nu pot fi monitorizați marii poluatori, iar Bucureștiul devine, din Micul Paris, o imagine a unei mari gropi de gunoi care arde constant și distruge plămânii locuitorilor.

Indiferența ministrului Mediului: constanta din petiții

O nouă petiție poate fi semnată pe pagina Declic, iar semnatarii îi solicită Ministrului Mediului și Șefului Agenției Naționale pentru Protecția Mediului să rezolve problema raportărilor greșite în privința calității aerului.

De asemenea, se cere o modernizare a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, astfel încât să funcționeze cel puțin 85% din timp. Mai mult, este necesar ca datele din România, date care ajung la Agenția Europenă de Mediu, să fie raportate în timp real.

Găsiți o soluție pentru înlocuirea aparatelor vechi cu unele noi și eficiente, care să funcționeze și să transmită date corecte în timp real”, se arată pe pagina Declic.

Aer pentru viață: un drept uman încălcat zilnic

Declic vine cu un update: ”În decembrie 2020 au fost montate primele stații moderne de monitorizare a calității aerului, care transmit în timp real date către Comisia Europeană”.

Cu toate acestea, există trei orașe, Capitala, Brașov și Iași, care se află deja sub monitorizarea Comisiei Europene și alte 10 sunt la un pas de a ajunge în această situație, din cauza poluării excesive și a raportărilor eronate.

Calitatea aerului afectează calitatea vieții și a sănătății oamenilor. Aerul poluat este responsabil de boli grave. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea aerului este responsabilă de 29% din decesele cauzate de cancerul la plămâni și 24% din decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale. Studiile OMS arată că poluarea ar fi responsabilă inclusiv pentru demență și boli cardiovasculare”, continuă comunitatea Declic.

Petiția poate fi semnată aici.

spot_img
Latest news
știri