12.5 C
București
duminică, 5 mai, 2024

Producătorii de mere se tem că un îngheț în luna aprilie ar putea compromite culturile

Mulți pomicultori au decis să renunțe la culturile de mere și să planteze alți arbori fructiferi

Pomicultorii din bazinul Voinești se tem de iarna blândă și temperaturile în creștere. Producătorii de mere spun că pomii au început să înmugurească, iar un îngheț în aprilie le-ar putea compromite culturile.

Pe lângă acest fapt, mai există și problema deficitului de apă din sol, care a crescut în toamnă, scrie Adevărul.ro.

Producătorii de mere: ”Am avut temperaturi de 16-18 grade, foarte cald pentru această perioadă”

Avem noroc, în schimb, că noaptea este răcoare, dar nu face bine, pentru că mugurii se umflă și ne-am putea trezi în aprilie cu un îngheț. Acolo e necazul, că gerul va distruge mugurii”, a precizat ing. Ion Oprea, pomicultor din Voinești.

Pomicultorii din Voinești, județul Dâmbovița, au exprimat îngrijorarea că temperaturile ridicate înregistrate în timpul iernii pot contribui la conservarea și proliferarea dăunătorilor care cauzează daune semnificative în diversele ramuri ale agriculturii.

În același timp, lipsa cantității suficiente de apă în sol creează o altă problemă.

Pentru a face față competiției de pe piață, care adesea îi penalizează prin importuri masive, pomicultorii își propun să-și diversifice gama de fructe

Mulți au decis să renunțe la culturile de mere și să planteze în schimb cireși, vișini, gutui, iar recent au început să planteze în număr mare și piersici.

În ciuda faptului că merele de Voinești sunt recunoscute în întreaga regiune pentru gustul lor excepțional, piersicile încep să le facă concurență serioasă.

Latest news
știri