11.3 C
București
vineri, 17 mai, 2024

Primul satelit realizat din lemn este pregătit să exploreze spațiul cosmic

Cea mai neobișnuită navă spațială va fi lansată în această vară

În luna noiembrie a anului trecut, oamenii de ştiinţă japonezi anunțat că au creat una dintre cele mai neobişnuite nave spaţiale din lume – un satelit minuscul care este făcut din lemn, relatează The Guardian.

Sonda LignoSat a fost construită din lemn de magnolie, care, în experimentele efectuate pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), s-a dovedit a fi deosebit de stabil şi rezistent la crăpare

În momentul de față, sunt în curs de finalizare planurile pentru ca acesta să fie lansat pe o rachetă americană în această vară.

Satelitul din lemn a fost construit de cercetătorii de la Universitatea din Kyoto şi compania de exploatare forestieră Sumitomo Forestry, pentru a testa ideea utilizării materialelor biodegradabile, cum ar fi lemnul, pentru a vedea dacă acestea pot acţiona ca alternative ecologice la metalele din care sunt construiţi toţi sateliţii în prezent.

Toţi sateliţii care reintră în atmosfera Pământului ard şi creează particule minuscule de alumină, care vor pluti în atmosfera superioară pentru mulţi ani. În cele din urmă, acestea vor afecta mediul Pământului”, a avertizat recent Takao Doi, un astronaut japonez şi inginer aerospaţial de la Universitatea din Kyoto.

Pentru a rezolva problema, cercetătorii de la Kyoto au pus bazele unui proiect pentru a evalua tipurile de lemn, pentru a determina cât de bine ar putea rezista rigorilor lansării în spaţiu şi zborurilor lungi pe orbită în jurul Pământului

Este de aşteptat ca sonda – care are dimensiunea unei căni de cafea – să funcţioneze în spaţiu timp de cel puţin şase luni înainte de a i se permite să intre în atmosfera superioară.

Dacă LignoSat funcţionează bine în timpul prezenţei sale pe orbită, atunci uşa ar putea fi deschisă pentru utilizarea lemnului ca material de construcţie pentru mai mulţi sateliţi.

spot_img
Latest news
știri