8.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Marea Britanie: incendiile sunt o consecință a poluării și a schimbărilor climatice

Schimbările extreme meteorologice duc la incendii. Este un raport, este o consecință a poluării și  toate acestea ar putea apărea în fiecare an în anumite părți ale Marii Britanii. Este vorba despre încă o avertizare a oamenilor de știință, anunță the Guardian.

Un studiu condus de Universitatea din Reading și-a propus să ”prezică” modul în care pericolul apariției focurilor ar fi mai mare, ca urmare a creșterii temperaturilor și scăderii precipitațiilor estivale în Marea Britanie, în deceniile următoare.

Studiul a explicat că părți din estul și sudul Angliei se pot confrunta cu cel mai înalt nivel de amenințare – denumit „pericol excepțional” – până la câteva zile pe an până în 2080, dacă lumea continuă să emită niveluri ridicate de gaze cu efect de seră. Astăzi, aceste condiții apar o dată la 50-100 de ani.

O consecință a trecutului: Anul 2080 va fi un an limită

Poluarea va deveni o constantă în Marea Britanie până în 2080. Studiul menționează și că rata incendiilor ar putea crește semnificativ, chiar și în părțile care sunt, în mod normal, irigate.

Creșterea pericolului de incendiu se datorează temperaturilor mai calde, precipitațiilor scăzute, lipsei umidității și vânturilor mai puternice.

Marea Britanie devine, astfel, subiect al poluării și una dintre primele victime ale încălzirii globale, menționează cercetătorii.

Descoperirile arată că pericolul incendiilor este unul de neignorat: apar multiple riscuri pentru mediu, pentru sănătate, dar și pentru economie

Prof. Nigel Arnell, om de știință la Universitatea din Reading, care a condus cercetarea, a declarat următoarele:

Condițiile extrem de calde și uscate, care sunt perfecte pentru incendiile mari, sunt rare în prezent în Marea Britanie, dar schimbările climatice le vor face din ce în ce mai frecvente. În deceniile viitoare, incendiile ar putea reprezenta o amenințare la fel de mare pentru Marea Britanie, ca în prezent în sudul Franței sau în anumite părți ale Australiei. Un posibil incendiu sau multiple incendii vor amenința viața sălbatică și mediul înconjurător, precum și viețile și împrejurimi. În prezent, aceste pericole sunt subestimate în multe părți ale Regatului Unit.

În Marea Britanie există mii de incendii în fiecare an, care afectează în mare măsură habitatele arabile, de pajiști, de munte și de pădure. Aceste spații sunt afectate mult mai mult decât pădurile.

Incendiile presupun o sursă de aprindere, sursă care poate proveni din activitatea umană și este greu de prezis. Deci, riscul este măsurat prin probabilitatea ca un incendiu să se dezvolte după o scânteie – un pericol care este influențat de condițiile meteorologice, au spus oamenii de știință.

Studiul, publicat în revista Environmental Research Letters, a calculat care ar putea fi pericolul de incendiu în deceniile următoare, folosind cele mai noi modele climatice pentru Marea Britanie.

Ținând cont de modul în care poluarea avansează, ținând cont de emisiile ridicate, poluarea excesivă ar deveni o obișnuință în Marea Britanie.

Principala consecință: în 2080 se va ajunge la o Anglie poluată, poate cel mai poluat stat.

Latest news
știri