15.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Producătorii de usturoi din Buzău trec la următorul nivel: ”țuica” de usturoi

Produsele de nișă din usturoi sunt următoarele pe lista fermierilor care și-au dat seama că produc prea puțini bani doar din condimentul în sine.

O parte dintre producătorii de usturoi din județul Buzău iau în calcul trecerea de la comerţul
clasic de usturoi uscat la produse de nişă. Mai exact aceștia se gândesc să intre pe piața
produselor naturiste cu usturoi afumat sau tinctura de usturoi, numită şi „ţuica” de usturoi.
Profitul care nu este pe măsura așteptărilor este motivul pentru care producătorii au luat în
calcul aceste alternative. „Ne gândim, încercăm să îl producem şi sub o altă formă spre vânzare, după recoltare sunt cereri în piaţă de usturoi afumat, de usturoi uscat, confiat şi mai nou pentru lanţuri de restaurante încercăm să producem şi pastă. Toate acestea vor necesita un efort mult mai mare din partea noastră, a producătorilor, de a duce produsul până la faza finală pentru că acolo se regăseşte câştigul pentru fermieri.

”Câștigul este la subzistență”

Pentru cei care-l producem şi îl vindem după ce l-am scos, câştigul este aşa la subzistenţă, pentru că am ajuns să vindem de acasă cu 15-20 de lei kilogramul şi la piaţă să fie 30-40 de lei, fără să facă niciun efort. Acesta este comerţul… Încercăm, prin programele care s-au deschis, să facem şi altceva… Usturoiul afumat este folosit ca şi usturoiul normal în alimentaţie, dar are un gust de fum ca şi carnea afumată, ca şi şunca afumată. Este o categorie de consumatori care întreabă de acest produs. Încercăm să venim către necesitatea clientului”, a spus, pentru Agerpres, Emilian Burlacu, unul dintre producătorii de usturoi din Buzău.

Tinctura de usturoi pe lista de priorități

”Țuica” de usturoi este o altă posibilitatea pe care producătorii o iau în calcul. „Tinctura sau ‘ţuica’ de usturoi nu am încercat-o, împreună cu un prieten din Făgăraş. I-am sugerat acest lucru, el este un producător de vinuri. A rămas să se intereseze şi să vedem cine ar putea să ne îndrume să o facem. Reţetele pe care le mai ştim noi din bătrâni lăsate, din acestea naturiste pe care se pune un accent foarte mare acum am încercat. Încercăm, dar nu am produs încă pentru a vinde” a mai spus fermierul .

Latest news
știri