Un oficial din Ministerul Agriculturii, a explicat pentru Reuters că măsura se impune. Mai ales că în curând începe sezonul de recoltare, iar fermierii români nu pot fi neglijați. ”Ministerul Agriculturii din România va propune. În discuțiile cu Bruxelles și Kiev o optimizare a fluxurilor comerciale de cereale către portul Constanța. Pentru a proteja fermierii locali pe durata recoltei”. A declarat pentru Reuters o sursă din minister. Despre măsuri nu au fost date foarte multe detalii. Dar când se vor ști volumele de export, atunci se vor organiza și fluxurile. Din estimările de până acum, în ceea ce privește România, vorbim de milioane de tone.
Milioane de tone de cereal românești așteaptă la export
Compania de strategii agricole Agritel estimează 8,76 milioane de tone de grâu. Asociația de comerț cu cereale Coceral 9,57 milioane de tone de grâu. Compania românească de consultanță AGRIColumn estimează 10,5 milioane de tone de grâu. Este deja de notoretate faptul că Ucraina este un important producător și exportator de cereale la nivel mondial. În acest an producția se așteaptă a fi redusă. Asta pentru că războiul nu a făcut ca lucrurile pentru fermieri să fie simple. Practic, ei estimează 45 de milioane de tone de cereale, de la 53 de milioane în 2022. Sezonul de recoltare începe în jurul lunii iulie.
Coridorul ucrainean s-ar putea prăbuși
Doar că acel coridor de cereale din Marea Neagră al Ucrainei ar putea să se prăbușească. Ceea ce ar putea dura până în octombrie. Iar țara noastră a fost afectată de acest import de cereale. Lucru care a determinat UE să aprobe restricții comerciale temporare și un pachet de sprijin. În cea mai aglomerată perioadă, în portul Constanța au ajuns 25 de milioane de tone de exporturi de cereale pe an. Mai ales că și România este unul dintre cei mai mari producători de cereale din UE.