Un nou studiu a găsit corelații între sticlele de plastic și diabetul zaharat de tip 2. Este vorba de un ingredient cheie din compoziția acestor recipiente, potrivit The Independent.
Studiul a fost publicat în revista Diabets și a constatat că biosfenolul A (BPA) poate reduce sensibilitatea la insulină. BPA-ul este găsit de obicei în pachetele pentru alimente și băuturi, inclusiv în sticlele de plastic.
Cercetătorii solicită Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (BPA) să reconsidere limitele de siguranță pentru expunerea la BPA în sticle și recipiente pentru alimente. Anterior, alte studii au arătat că BPA poate perturba diferiți hormoni la oameni.
„Sunt primele descoperiri care oferă dovezi că administrarea de BPA poate crește riscul de diabet de tip 2”, au spus oamenii de știință de la Universitatea Politehnică de Stat din California într-un comunicat.
Băuturile din sticlele de plastic pot crește riscul de diabet zaharat de tip 2
40 de adulți au primit fie un placebo, fie 50 de micrograme pe kg din greutatea lor corporală de BPA. Această doză de BPA este cantitatea clasificată în prezent drept sigură de către EPA.
Cei cărora li s-a administrat BPA au fost mai puțin sensibili la insulină după 4 zile, în timp ce această schimbare a fost observată și la participanții grupului placebo.
„Aceste rezultate sugerează că poate ar trebui reconsiderată doza sigură. Furnizorii de servicii medicale ar putea recomanda aceste modificări pacienților”, au avertizat cercetătorii.
Reducerea expunerii la BPA prin utilizarea recipientelor fără BPA poate reduce riscul de diabet, au spus ei.
Sticlele de plastic sunt omniprezente în întreaga lume. Totuși, în ultimii ani, un număr tot mai mare de cercetări ridică îngrijorări cu privire la impactul asupra sănătății al componentelor lor chimice.