3.5 C
București
sâmbătă, 28 decembrie, 2024

Sistem vital de curenți oceanici, AMOC, în pragul colapsului

Un sistem vital de curenți oceanici s-ar putea prăbuși în câteva decenii. Dacă lumea continuă să pompeze în poluarea care cauzează încălzirea planetei. Acestea sunt avertismentele oamenilor de știință, care spun că slăbirea AMOC, ar fi catastrofală pentru vremea globală.

Un nou studiu publicat în revista Nature, a constatat că unul dintre cei mai importanți curenți s-ar putea prăbuși. Acest lucru s-ar putea întâmpla pe la jumătatea secolului sau chiar în 2025. Oamenii de știință spun că aceste rezultate sunt alarmante. Și oferă noi dovezi că punctul critic ar putea avea loc mai devreme decât se credea anterior. AMOC este o încurcătură complexă de curenți care funcționează ca o bandă transportoare globală gigantică. Transportă apă caldă de la tropice spre Atlanticul de Nord, unde apa se răcește. Devine mai sărată și se scufundă adânc în ocean, înainte de a se răspândi spre sud. AMOC joacă un rol crucial în sistemul climatic, ajutând la reglarea modelelor meteorologice globale. Prăbușirea sa ar avea implicații enorme, inclusiv ierni mult mai extreme.

AMOC-încurcătura de curenți care ar putea reseta clima

Dar și creșterea nivelului mării care afectează părți din Europa și SUA și o schimbare a musonului la tropice. De ani de zile, oamenii de știință avertizează asupra instabilității AMOC. Pe măsură ce criza climatică se accelerează, amenințând să perturbe echilibrul de temperatură. Și salinitate de care depinde puterea AMOC. Pe măsură ce oceanele se încălzesc și gheața se topește. Mai multă apă dulce curge în ocean și reduce densitatea apei, făcând-o mai puțin capabilă să se scufunde. Când apa devine prea proaspătă, prea caldă sau ambele, banda transportoare se oprește. S-a mai întâmplat. Cu mai bine de 12.000 de ani în urmă, topirea rapidă a ghețarilor a determinat oprirea AMOC. Și a dus la fluctuații uriașe de temperatură în emisfera nordică de 10 până la 15 grade Celsius.

Ar afecta fiecare persoană de pe planetă

Totul s-a întâmplat într-un singur deceniu. O oprire „ar afecta fiecare persoană de pe planetă – este atât de mare și importantă”. A spus Peter de Menocal, președintele Instituției Oceanografice Woods Hole, care nu a fost implicat în studiu. „Trebuia să ne întoarcem în timp”, a spus Peter Ditlevsen, profesor de fizică a climei. Oamenii de știință au găsit „semnale de avertizare timpurie” privind schimbările critice ale AMOC. Ceea ce i-a determinat să prezică „cu mare încredere” că s-ar putea închide sau se va prăbuși încă din 2025. Și nu mai târziu de 2095. Cel mai probabil punct de colaps este undeva între 2039 și 2070, a spus Ditlevsen.

spot_img
Latest news
știri