3.9 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

Sub masca unor „donații”, panouri fotovoltaice sau haine secondhand, străinii ne trimit lunar tone de deșeuri periculoase

Granițele României continuă să fie tranzitate de tone de deșeuri periculoase, mascate sub forma unor „donații”, panouri fotovoltaice sau haine secondhand.

Tone de deșeuri periculoase au intrat în România în ultimele cinci luni. Acestea au fost mascate. Acestea au fost mascate sub eticheta de bunuri secondhand sau donații, potrivit Hot News.

„Foarte mulţi (n.r. traficanți) folosesc ca acoperire în operațiunile de trafic de deşeuri sau substanţe periculoase, obiectele folosite, așa zisele second-hand”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Camioanele intră în țară prin frontierele din vestul țării (Arad și Bihor). O mare parte din marfă ajunge în Bulgaria și Ucraina, însă există și materiale care rămân pe teritoriul României.

Majoritatea produselor secondhand nu pot fi folosite și ajung să fie aruncate la marginea localităților ori în ape de suprafață. Alte materiale sunt arse sau își găses locul în gropile de gunoi.

Cele mai multe astfel de produse provin din Țările de Jos, Austria, Germania și Italia, iar potrivit lui Mirca Fechet, „afacerea“ continuă să meargă datorită slăbiciunilor din sistemul de control de la granițe.

Ce deșeuri intră în România?

Majoritatea deșeurilor ce ajung în țara noastră sunt hainele și textilele uzate, încălțămintea uzată, vehiculele scoase din uz și deşeuri de aparatură electrică şi electronică disimulate în echipamente electrice şi electronice, în special panouri fotovoltaice.

În cadrul inspecțiilor realizate de Ministerul Mediului au fost identificate:

  • tonere de imprimante golite;
  • anvelope uzate;
  • obiecte de uz casnic;

Din păcate, în multe cazuri, aceste deșeuri vin la pachet cu deșeuri periculoase, precum acumulatori auto uzați. De altfel, aceasta este și modalitatea prin care deșeurile reușesc să treacă de filtrele de la frontieră. Sub masca unor bunuri sau a unor „donații”, tone de produse și substanțe periculoase intră pe teritoriul României.

Substanțele periculoase pot afecta sănătatea umană dacă sunt inhalate, înghițite ori intră în contact cu pielea. Deșeurile pot provoca afecțiuni grave, deformări congenitale, infertilitate, cancer sau chiar deces.

Totodată, deșeurile periculoase pot polua mediul înconjurător și pot genera reacții fizice periculoase, precum explozii, vapori toxici sau riscuri imediate de incendiu, a subliniat oficialul în declarația sa adresată Parlamentului.

Situația în primele cinci luni din 2024

  • 1424 transporturi ce au tranzitat prin România;
  • 107 transporturi cu deşeuri pentru export;
  • 410 transporturi cu produse second-hand ce au avut ca destinație ONG-uri, fundații, etc.;
  • 99 transporturi cu mărfuri second-hand respinse deoarece nu îndeplineau condițiile de  intrare pe teritoriul României;
  • 67 transporturi cu deşeuri respinse în punctele de trecere la frontieră ce aveau ca destinaţie instalații de valorificare pe teritoriul României;
  • 11 transporturi cu deşeuri respinse destinate exportului, în punctele de trecere la frontieră.
spot_img
Latest news
știri