15.2 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Există şase ameninţări care ar putea destabiliza sistemele esenţiale ale vieţii umane

Raportul a fost întocmit de Institutul pentru Mediu şi Securitate Umană din cadrul Universităţii Naţiunilor Unite

Cu o lună înainte de COP28, un nou raport al Institutului pentru Mediu şi Securitate Umană din cadrul Universităţii Naţiunilor Unite (UNU-EHS) avertizează cu privire la şase ameninţări care ar putea destabiliza sistemele esenţiale vieţii umane, relatează agenţiile AFP şi DPA, transmite Agerpres.

Raportul este intitulat ”Riscuri de dezastre interconectate” și identifică şase domenii care suscită îngrijorări:

  • Accelerarea extincţiei speciilor;
  • Epuizarea apelor subterane;
  • Topirea gheţarilor montani;
  • Deşeurile spaţiale;
  • Căldura insuportabilă;
  • Un viitor neacoperit de asigurări.

Conceptul de ”punct de basculare„ climatic este în prezent utilizat în mod regulat de oamenii de ştiinţă – topirea calotei glaciare din Groenlanda sau situaţia Pădurii Amazoniene fiind exemple în acest sens.

Făcând rău naturii şi biodiversităţii, poluând atât Pământul, cât şi spaţiul, ne îndreptăm în mod periculos către mai multe puncte de basculare a riscurilor, care ar putea distruge sistemele de care depinde viaţa noastră”, a declarat Zita Sebesvari, autoarea principală a raportului.

Analiza dezvăluie care sunt principalele amenințări și propune o nouă abordare în fața crizelor climatice

În analiza efectuată, se atrage atenția asupra unor amenințări deja bine cunoscute, cum ar fi topirea ghețarilor, care amenință aprovizionarea cu apă, sau extincția speciilor de animale esențiale pentru ecosistemul lor.

Autorii sugerează, de asemenea, o perspectivă proaspătă în abordarea acestor crize, prin clasificarea lor în două categorii distincte: soluții orientate spre evitarea cauzelor problemei și cele dedicate adaptării la schimbările inevitabile.

Potrivit raportului, acțiunile actuale se concentrează, în principal, pe amânarea punctelor de basculare, în loc să se gândească la reinventarea sistemelor de funcționare.

De asemenea, este important de menționat că cea de-a 28-a Conferință a Părților (COP 28) a Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC) este programată să aibă loc la Dubai în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2023.

Latest news
știri