10.2 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

O nouă specie de gândac a fost descoperită în România

Oare câte specii despre care nu știm nimic mai sunt(?)

O specie din ordinul Coleoptera (insecte cunoscute în popor sub numele de gândaci) a fost descoperită în premieră în România. Numele științific al noului membru al entomologiei din țara noastră este Aplocnemus jejunus.

Insecta „este neagră și lucioasă, nu măsoară mai mult de cinci milimetri, e acoperită cu perișori, acest lucru făcând-o să fie ușor de trecut cu vederea, fiind o specie puțin studiată și cunoscută“

Inițial, se credea că insecta trăia doar în 27 de locuri din Europa, în țări precum Bulgaria, Turcia, Grecia, Austria, Italia, Sardinia, Corsica și Franța, deoarece doar acolo a fost identificată. Începând din acest an, România se adaugă pe lista habitatelor unde trăiește Aplocnemus jejunus.

Specia a fost identificată în Rezervația Dunele Marine de la Agigea și, conform paginii de Facebook a rezervației, „nu este vorba de o extindere recentă a arealului spre nord ca urmare a schimbărilor climatice, ci specia a fost aici de multe mii de ani, nefiind detectată până astăzi din cauza modului ascuns de viață și mai ales a numărului foarte mic de entomologi“.

Rezervația Dunele Marine de la Agigea este o arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național Secțiunea a III-a – zone protejate) și se întinde pe o suprafață de 25 hectare, conform Wikipedia. Fauna este una specifică zonelor aride, de stepă, iar flora rezervației adăpostește mai multe specii rare, precum cârcel, volbură și varză de mare.

Latest news
știri