Incendiile din Grecia au un impact devastator asupra albinelor

Foto: Digi 24
Foto: Digi 24

Atât Grecia, cât și Turcia traversează o reducere a populației de albine. Apicultura este distrusă, iar incendiile de vegetație continuă să afecteze teritorii însemnate.

O pădure va avea nevoie de cel puțin 30 de ani să-și revină

Distrugerea pădurii vechi de pini este o mare pierdere pentru apicultura greacă. Și va fi și în următorii 30 de ani”, a declarat pentru agenția de presă greacă ANA, Vassilis Douras, președintele Asociației Apicultorilor din Grecia.

De asemenea, conform estimărilor făcute de Douras, pădurea va avea nevoie de cel cel puțin trei decenii pentru ca a reveni la stadiul de dinainte de incendii.

Președinte Asociației Apicultorilor din Grecia a precizat și faptul că incendiile din statul Elen din ultimele săptămâni au provocat pagube uriașe apicultorilor. Sondajele indică peste 9.000 de stupi afectați de flăcări și va fi nevoie de cel puțin trei decenii pentru ca pădurile folosite în producția de miere să revină cum erau înainte de incendii.

Expertul a prezis o pierdere de 5.000 de tone de miere sau mai mult pe an și a cerut sprijin din partea statului pentru industrie, arată Digi 24.

Impactul a fost deosebit de dur pe insula Eubea, unde au ars peste 50.000 de hectare, majoritatea pădure de pin, conform dpa.

Conform Mediafax, zona producea înainte de incendii aproximativ 65% din mierea anuală de pin din Grecia.

Alături de Grecia, Turcia se confruntă cu o scădere a numărului de albine

Incendiile din Turcia au afectat provincia Mugla, provincie cunoscută ca producătoare de miere. Mai mult, conform statisticilor, producția a scăzut cu până la 80%.

E nevoie până la 25 de ani pentru ca pinii nou plantați să fie din nou optimi pentru producția de miere”, a declarat pentru dpa Dogan Kantarci, profesor de ecologie la Universitatea din Istanbul.