4.2 C
București
luni, 6 ianuarie, 2025

ONU adoptă noi principii de mediu, mai ales în contextul războiului

Războiul este toxic pentru mediul în care se defășoara, spune ONU.

Guvernele au convenit asupra unui set de linii directoare pentru a proteja mediul în timpul și după război, cea mai semnificativă actualizare legală a acestei probleme din ultimii 50 de ani. Vorbim despre 27 de principii juridice privind protecția mediului în legătură cu conflictele armate (PERAC) care au fost adoptate de Adunarea Generală a ONU la 7 decembrie. Aceasta a marcat sfârșitul unui deceniu de muncă a Comisiei de drept internațional pentru a proteja mai bine mediul în timpul războiului și ocupațiilor. Experții nu văd noile linii directoare ca pe o soluție miraculoasă pentru a opri distrugerea mediului în timpul războiului. Ei speră că va ridica profilul problemei și va ajuta la prioritizarea mediului după încheierea conflictelor. „Este un nou mod de a gândi întregul ciclu de viață al conflictului”, spune Doug Weir, director de cercetare și politici la Observatorul Conflictului și Mediului (CEOBS).

Mediul a fost mereu o victimă a războiului

Mediul a fost întotdeauna o victimă a războiului, dar invazia Rusiei în Ucraina a făcut acest lucru deosebit de vizibil. O conștientizare tot mai mare a importanței protecției mediului a fost susținută de o monitorizare îmbunătățită și de capacitatea rețelelor sociale de a transmite rapid știri. În ultimele luni, mass-media s-a concentrat pe cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie, care a fost capturată de forțele ruse în martie trecut. Infrastructura uzinei a fost deteriorată de bombardamente, potrivit Energoatom, compania de stat ucraineană care conduce fabrica. Acest lucru a crescut riscul de incendii și scurgeri de hidrogen și material radioactiv. În decembrie, o dronă de atac a fost înregistrată zburând deasupra unei alte centrale nucleare din țară. Au existat, de asemenea, atacuri pe scară largă asupra infrastructurii militare și civile, iar pădurile țării au fost afectate de incendii uriașe. Luptele intense de-a lungul frontului Donbas, în est, au deteriorat instalațiile industriale, poluând râurile și zonele umede.

Animalele și ecosistemele, în pericol

 „Nu există niciun colț sigur în țara noastră, așa că toate animalele sunt toate sub amenințare – precum și ecosistemele în care trăiesc”, a declarat ministrul ucrainean al mediului, Ruslan Strilets, la Conferința COP15 ONU privind biodiversitatea de la Montreal, în decembrie anul trecut. El a acuzat Rusia că a făcut fără sens Convenția ONU privind diversitatea biologică. Noile principii PERAC nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic pentru statele, dar se speră că vor fi implementate prin legislația națională, manuale de pregătire militară, îndrumări de afaceri și comunicarea cu grupurile armate nestatale. Un principiu cheie cere statelor să facă întreprinderile și filialele care operează în și din țara lor responsabile pentru daunele aduse mediului și sănătății umane cauzate în timpul războiului.

Corporațiile trebuie să fie mai responsabile

Bazându-se pe Principiile directoare ale ONU privind afacerile și drepturile omului și elementele legii neobligatorii – instrumente sau acorduri care nu sunt aplicabile din punct de vedere legal – Weir a descris acest lucru drept o mișcare „relativ radicală” a Comisiei de drept internațional de a face corporațiile mai responsabile. Un exemplu în acest sens ar fi asigurarea faptului că resursele naturale sunt provenite din punct de vedere etic. Conflictul violent a sporit de mult oportunitățile pentru exploatarea ilegală a lemnului și rămâne o problemă serioasă.  Alte principii se concentrează asupra ocupației într-un mod pe care Weir îl descrie drept „în liniște radical”, introducând ideea că ocupanții ar trebui să utilizeze resursele naturale ale teritoriilor ocupate într-un mod durabil. Spre sfârșitul unei dezbateri la ONU, aceste aspecte în special au fost salutate cu căldură de către delegatul palestinian. Noile principii PERAC sunt mai extinse și acoperă subiecte importante precum drepturile popoarelor indigene, utilizarea resurselor naturale, comportamentul corporativ în zonele de conflict și efectele războiului asupra zonelor marine. Ei fac acest lucru prin adunarea elementelor din legislația mediului, drepturile omului și securitatea, precum și practicile existente ale statelor și organizațiilor internaționale. Richard Pearshouse, directorul pentru mediu și drepturile omului la ONG-ul Human Rights Watch, cu sediul în SUA, a salutat atenția globală asupra problemei, spunând că este de obicei trecută cu vederea din cauza concentrării asupra victimelor umane imediate.

spot_img
Latest news
știri