2 C
București
joi, 23 ianuarie, 2025

Stație de autobuz cu muzică non-stop, internet și cărți gratuite

Locația poartă numele de ”Stația de bucurie” și este un fost magazin de flori transformat în stație de autobuz pentru copiii din Parhida, Bihor

A cumpărat un magazin de flori, l-a desfăcut bucată cu bucată, l-a transportat în sat și a reușit să transforme un banal spațiu într-o stație de autobuz cu cărți, muzică și, wifi.

Proiectul lui Flavius Bunoiu începe din 2020, când s-a gândit la elevii care așteptau mijloacele de transport în comun, în frig și ploaie.

Anul trecut, în plină pandemie, am cumpărat un magazin de flori din Oradea pe care l-am desfăcut bucată cu bucată, l-am restaurat, l-am dus la 20 de kilometri depărtare, în ultimul sat de pe granița de Vest a României – Parhida – și l-am transformat în stație de autobuz pentru copii”, își începe Flavius povestea.

Stația de bucurie: un fost magazin abandonat

Locația poartă numele de ”Stația de bucurie” și este un fost magazin de flori transformat în stație de autobuz pentru copiii din Parhida, Bihor.

Foto: Facebook Stația de bucurie

Contribuitorul spune despre proiect că a durat aproape 6 luni, a costat aproape 3 000 de euro și a fost realizat cu ajutorul donațiilor și muncii voluntare a aproximativ 80 de oameni care au dorit să se implice.

Se numește ”Stație de bucurie” (Örömállomás, în maghiară), pentru că este mai mult decât o simplă stație pentru autobuzul școlar: are muzică non-stop, cărți gratis, colț de citit și e colorată, luminoasă și primitoare.

Vechea stație de autobuz și indiferența autorităților

Flavius Bunoiu  a explicat că ani de zile a trecut pe lângă vechea stație de autobuz și a observat cum aceasta se degrada treptat. Ultimele furtuni au luat-o pe sus și au rostogolit-o în șanț.

De fiecare dată îmi spuneam că ar trebui să fac ceva în privința asta. Ar fi fost mai simplu să o repar pe cea veche cu câteva plăci de plastic și, cu siguranță, m-ar fi costat mult mai puțin: financiar, timp, muncă și bătaie de cap.

Foto: Facebook Stația de bucurie

Dar am ales să fac altceva. Parhida este un sat în pustă, situat la aproximativ 20 de km depărtare de Oradea, cu puțin peste 400 de locuitori, jumătate maghiari, jumătate români și cu câteva zeci de copii care pleacă (plecau, înainte de pandemie) din această stație către școală”, afirmă contribuitorul.

Există locații în România unde copiii încă se feresc de frig și ploaie în perioada în care așteaptă autobuzul.

Până ajung autoritățile să găsească soluții, oamenii se ajută între ei. ”Stația de bucurie” este dovada că un proiect în care se investește muncă și timp este un proiect pentru viitor și un exemplu că oamenii nu au uitat să fie oameni.

Stația are acum muzică non-stop, funcționează și ca bibliotecă și va avea, în curând, propriul punct wifi.

Flavius nu se oprește aici: și-a propus să construiască în jurul stației și un spațiu verde și de relaxare, cu bănci, cu un loc de joacă și o masă cu tablă de șah.

spot_img
Latest news
știri