20.4 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Cod roșu și portocaliu de inundații pentru mai multe râuri din țară. Care sunt zonele vizate

Mai multe avertizări hidrologice și meteorologice au fost emise de către autorități.

Mai multe avertizări de Cod roșu și portocaliu sunt în vigoare din această dimineață pentru mai multe râuri din țară. Astfel potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor , cea mai importantă dintre ele, este cea de cod roșu, pentru un sector al râului Bega și care este valabilă în următoarele ore. Specialiștii se tem că din pricina precipitațiilor înregistrate și a faptului că se topește zăpada vor exista creşteri importante de debite și se vor depăși cotele de pericol, pe râul Bega pe sectorul S.H. Făget – S.H. Balinţ. De asemenea Institul de Hidrologie, avertizează și asupra mai multor sectoare de râuri din bazinele hidrografice Crasna, Crişul Alb, Bega, Timiş, Bârzava şi Moraviţa care se vor afla sub Cod portocaliu.

Cod portocaliu pentru mai multe râuri

„În cursul acestei dimineţi, Centrul Naţional de Prognoze Hidrologice din cadrul INHGA a actualizat Avertizarea hidrologică, în conformitate cu situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore. Astfel, Codul portocaliu va fi prelungit până mâine, 27 februarie, la miezul nopţii, pentru anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Crasna (judeţul Satu Mare), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Bega (judeţul Timiş), Timiş, Bârzava şi Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş)”, au explicat specialiștii. „În acest context, se pot depăşi cotele de apărare, ca urmare a scurgerilor importante pe versanţi, torenţi şi pâraie. Totodată, există riscul generării viiturilor rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri. Recomandăm respectarea măsurilor dispuse de autorităţile de la nivel naţional, judeţean sau local, cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii”, atrag atenţia cei de la INHGA.

Avertizări legate și de ninsori

De altfel și Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de ninsori abundente pentru Munţii Apuseni şi nordul Carpaţilor Orientali, dar şi două atenţionări meteo Cod galben de ninsori pentru Carpaţii Occidentali, nordul Carpaţilor Orientali şi Carpaţii Meridionali, şi, respectiv, pentru jumătatea de vest şi nordul ţării. Mai multe jduețe sunt vizate, mai exact: Hunedoara, Arad, Alba, Bihor, Cluj, Sălaj, Maramureş, Bistriţa – Năsăud, Mureş, Harghita, Suceava şi Neamţ.

Latest news
știri