2 C
București
luni, 18 noiembrie, 2024

Patrimoniul pomicol, o prioritate în domeniul investițiilor vizate de Planul Național Strategic, conform Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea

5,8 miliarde euro, prin Planul Național Strategic pentru agricultură. Consistență puternică pe componenta de mediu

Patrimoniul pomicol al României este un sector prioritar în domeniul investițiilor vizate de Planul Național Strategic 2023-2027, conform ministrului Daea. Planul Național Strategic permite, acum, acordarea atenției speciale pe care acest sector o necesită, a declarat acesta. Daea a subliniat și importanța eliminării birocrației, un obstacol în calea creșterii performanței.

Pomicultura necesită multă atenție, avem posibilitatea acum, prin Planul Național Strategic, să refacem patrimoniul pomicol al României, sector prioritar în domeniul investițiilor ce trebuie susținut, e nevoie să găsim modalitatea practică de a îndepărta “zgura birocratică” care încetinește mersul investițiilor. Avem suportul științific al specialiștilor de aici, de la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești Mărăcineni, capacitatea de exprimare tehnică și gradul mare de interes al acestora. Haideți să accelerăm drumul spre îmbunătățirea activității din pomicultură!”, a declarat ministrul Petre Daea, la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești-Mărăcineni. 

Rolul „Caravanei Cunoașterii Planului Național Strategic 2023-2027”

Daea a făcut aceste precizări în cadrul conferinței ”Planul Național Strategic (PNS) 2023-2027”, desfășurată sâmbătă, 25 februarie 2023. Parte a „Caravanei Cunoașterii Planului Național Strategic 2023-2027”, aceasta s-a desfășurat la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești-Mărăcineni. Alături de ministru, s-au aflat Daniela Rebega, directorul general al AM PNDR, Nicolae Liviu Dascălu, primarul din Mărăcineni și Mihail Coman, directorul general al ICDP Mărăcineni.

Caravana Cunoașterii Planului Strategic Național 2023-2027. Foto: Facebook

Caravana este organizată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin intermediul Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală. Scopul ei este de a prezenta oportunitățile de finanțare din PNS, și a mecanismelor de sprijin disponibile în perioada 2023-2027.

Planul Național Strategic, axat pe creșterea performanței

Ministrul a descris noul concept al Planului Național Strategic, document care așează obiectivele și drumul ce trebuie parcurs în următorii 5 ani. Daea a subliniat importanța flexibilității și a mutării accentului de la conformitate la performanță, în ceea ce privește obiectivele trasate în PNS. Acesta a trecut în revistă și etapele parcurse pentru elaborarea și aprobarea PNS, dar și principiile și partea sa descriptivă. 

Protecția Mediului, vizată de Planul Național Strategic

Banii din cei doi piloni de investiții – 15,8 miliarde euro – vizează o concentrare mai puternică pe componenta de mediu. Aceștia reprezintă atât plățile directe, cât și intervențiile de dezvoltare rurală. Cele patru zone de interes major sunt: producția vegetală și zootehnia, irigațiile zonale și locale, măsurile dedicate tinerilor fermieri și investițiile pentru procesare și depozitare.

„Avem patru sertare de interes major – investiții în producția vegetală (inclusiv perdele de protecție) și zootehnie (peste 907 milioane euro), irigații zonale și locale (peste 500 milioane euro), măsurile dedicate tinerilor fermieri (peste 420 milioane euro) și investițiile pentru procesare și depozitare (peste 375 milioane euro)”, a explicat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

spot_img
Latest news
știri