Cireșele de august: create și cultivate în România

Foto: Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Iaşi
Foto: Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Iaşi

Sunt fructele cu cea mai târzie coacere din Europa și reprezintă un produs creat în România. Cireșele de august sunt bune de mâncat abia în finalul acestei luni.

Se numesc, simplu, George. Poartă numele unei persoane, dar reprezintă soiul de cireșe care se coace abia la finalul lunii în curs.

”George” reprezintă soiul care a fost creat de cercetătorii Staţiunii Pomicole Iaşi

Condiţiile climatice din ţara noastră impun, mai ales în ultimii ani, plantarea pomilor fructiferi cu rezistenţă la ger. Un astfel de soi este George, creat la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Iaşi, precizează Adevărul.

Cu toate acestea, nu această caracteristică îl face pe George vedeta staţiunii. Spectacolul pe care oamenii îl admiră este  perioada de coacere.

Cireșele lunii august: printre puţinele soiuri din Europa care se coc în această lună, lucru care le face extrem de atractiv pentru comercianţi şi consumatori

Cu alte cuvinte, recolta începe în momentul în care soiurile obişnuite au dispărut deja de pe tarabe.  

Specialiştii Staţiunii de cercetare dezvoltare pomicolă Iaşi l-au creat pentru a ne bucura de gustul cireşelor proaspete şi aproape de toamnă, fiind şi cel mai târziu soi de cireşe din Europa.  

Secretul este rodul muncii staţiunii de patruzeci de ani. Am căutat în cele 28 de soiuri pe care le avem omologate şi brevetate să întregim, să lărgim cumva perioada de recoltare şi perioada de consum, pentru că este bine de ştiut: Europa nu are cireaşă mai mult de 45 – 50 – 60 de zile. Iar noi am venit cu acest soi. Suntem în luna august şi el este pe pom. Unul dintre bunicii lui George este un soi italian”, a spus pentru TVR Iaşi Gelu Corneanu, directorul Staţiunii de cercetare-dezvoltare pentru pomicultură Iaşi.  

Pentru cei interesați, fructele au culoarea roșie și sunt alungite. Cântăresc în jur de 6-8 grame şi sunt foarte rezistente la crăpare. De asemenea, pulpa fructului se desprinde uşor de pe sâmbure, fiind suculentă. Gustul cireșelor de august este dulce, uşor acidulat.