2.5 C
București
joi, 23 ianuarie, 2025

Microplastic descoperit în toate cele 62 de mostre de placente umane studiate

Au trecut peste trei ani de când oamenii de știință au descoperit pentru prima dată microplastic în patru placente umane. Se pare că acela a fost doar vârful aisbergului, potrivit Science Alert.

Câțiva ani mai târziu, la începutul anului 2023, cercetătorii au anunțat că au găsit particule microscopice de deșeuri de plastic în nu mai puțin de 17 placente diferite. Până la sfârșitul anului 2023, un studiu local din Hawai’i a analizat 30 de placente care au fost donate între 2006 și 2021 doar pentru a constata că, de-a lungul timpului, a crescut semnificativ contaminarea cu plastic.

Folosind o nouă tehnică, cercetătorii au identificat acum microplastice mai mici de un micron în cea mai mare probă de placente de până în prezent.

În toate cele 62 de probe de țesut studiate, cercetătorii au găsit microplastice de diferite concentrații. Aceste concentrații au variat între 6,5 și 685 micrograme per gram de țesut. Nivelurile sunt mult mai mari față de cele din sângele uman.

Nimeni nu știe încă dacă această poluare au vreun efect asupra sănătății fătului sau a mamei. În timp ce microplasticele au fost găsite în fiecare organ major al corpului uman, inclusiv în creier, nu se știe dacă acești poluanți sunt vizitatori temporari sau amenințări permanente.

Pe măsură ce poluarea cu plastic din mediu continuă să se înrăutățească, contaminarea placentei este pe cale să crească. Oamenii inspiră și ingerează mai mult plastic decât oricând.

„Doza face otrava”, explică biologul Matthew Campen de la Universitatea din New Mexico.

„Dacă doza continuă să crească, începem să ne îngrijorăm. Dacă vedem efecte asupra placentelor, atunci toată viața mamiferelor de pe această plantă ar putea fi afectată. Nu este bine”, a adăugat el.

Microplastic detectat în placente

De ani de zile, oamenii de știință lucrează la o metodă de detectare solidă care poate cuantifica masa acestor poluanți și poate determina marca lor specifică de plastic. Numai atunci impactul asupra sănătății poate fi evaluat corespunzător.

Noul studiu folosește o tehnică nouă, de înaltă rezoluție. Astfel, se scanează materiale plastice din sângele și țesuturile umane. În primul rând, cercetătorii au separat majoritatea materialului biologic de solidele plastice. Ei au folosit substanțe chimice și ultracentrifuge cu viteză extrem de mare pentru a separa moleculele foarte mici. Apoi, au descompus polimerii pentru a determina compușii lor specifici.

Când a fost aplicată celor 62 de probe de placentă, tehnica a arătat că mai mult de jumătate din toate materialele plastice găsite în placentă sunt polietilenă. Este cel mai comun produs plastic de pe Pământ. Majoritatea pungilor și sticlelor de plastic sunt de fapt din polietilenă.

Alte particule de plastic identificate în placentă includ clorură de polivinil, nailon și polipropilenă.

„Această metodă”, susțin autorii studiului, „compilată cu metadate clinice, va fi esențială pentru evaluarea impactului potențial al microplasticului asupra rezultatelor negative ale sarcinii”.

Până în prezent, studiile clinice privind efectele poluării cu plastic sunt puține. Cercetările timpurii sugerează că, cu cât poluanții din plastic sunt mai mici, cu atât mai ușor pot invada celulele. Și totuși, la această dimensiune minusculă, este mai greu de determinat efectele lor potențial toxice.

spot_img
Latest news
știri