6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Banchiza de gheață a Mării Arctice ar putea dispărea complet în lunile de vară

Gheața din Marea Lincoln sub amenințarea topirii din cauza încălzirii globale.

Oamenii de știință avertizează că banchiza de gheața a Mării Arctice ar putea să dispară complet în lunile de vară. Aceștia au făcut o paralelă cu ceea ce s-a întâmplat acum 10.000 de ani, când gheața s-a topit la temperaturi similare cu cele care sunt înregistrate în zielele noastre. Iar acest lucru, spun cercetătorii, poate avea consecințe asupra climei și ecosistemelor, potrivit ScienceDaily. Cei care au făcut această descoperire sunt specialiștii de la Universitatea Aarhus din Danemarca, în colaborare cu Universitatea Stockholm și Serviciul Geologic al Statelor Unite. Ei spun că zona de gheață de la nord de Groenlanda și Canada, singura banchiză care rezistă pe tot parcursul anului, chiar și în această perioadă de încălzire globală, ar putea să dispară curând. S-au făcut analize la probele de sedimente colectate din gheața de pe Marea Lincoln, iar cercetătorii au arătat că banchiza din această zonă a dispărut în timpul verii acum 10.000 de ani.

Nimeni nu știe exact când se va topi banchiza

Iar în prezent, modelele climatice arată că gheața de mare din această regiune se va topi în următoarele decenii, dar nimeni nu are exact data la care se va întâpla acest lucru. Conform asistentului profesor Christof Pearce de la Departamentul de Geologie al Universității Aarhus, este nevoie ca temperaturile să mai crească doar puțin pentru ca gheața să se topească. Iar dacă se va ajunge ca gheața din Marea Lincoln să se topească în timpul verii, acest lucru va avea consecințe dramatice asupra climei și ecostimelor. „Banchiza este o bază pentru multe ecosisteme. Algele pe care le-am examinat sunt hrana pentru pești, iar peștii sunt hrana pentru păsări, etc. Cum vor fi afectate ecosistemele marine la nivel global dacă gheața de pe mare dispare? Nu cunoaștem încă răspunsul”, a explicat asistentul profesor Henrieka Detlef de la Departamentul de Geologie.

Este posibil ca această topire să se întâmple foarte curând

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Aarhus, acest studiu are și o parte buna, pe lângă cea proastă. „Vestea proastă este că se pare că acest lucru se va întâmpla foarte curând. Vestea bună este că datele noastre arată că acest trend este reversibil și putem face ceva în acest sens dacă reducem emisiile de gaze cu efect de seră și stabilim obiective politice ambițioase. Dacă putem menține temperaturile stabile sau chiar să le facem să scadă, gheața de mare s-ar putea întoarce în această zonă”, spune Henrieka Detlef.

Latest news
știri