Oamenii de știință au concluzionat că seceta din Africa de Est nu s-ar fi produs fără activitatea umană intensă, informează Sky News.
Într-un raport publicat recent, cercetătorii au identificat că activitățile umane, cum ar fi defrișarea și arderea combustibililor fosili, au cauzat creșterea temperaturilor în regiune, ducând la absența ploilor și la o secetă prelungită.
Seceta din Africa de Est a dus la o criză alimentară și de apă în majoritatea statelor de pe continent, afectând milioane de oameni
Raportul a fost publicat în revista științifică Nature Climate Change și este rezultatul unei cercetări realizate de o echipă internațională de oameni de știință.
Studiul s-a concentrat pe modul în care activitatea umană, cum ar fi defrișarea, agricultura intensivă și arderea combustibililor fosili, a contribuit la creșterea temperaturilor și la evaporarea apei din regiune.
În unele zone, nu a mai plouat de mai bine de trei ani, iar seceta a dus la creșterea prețurilor la alimente, dar și la o creștere a numărului de persoane care ales să emigreze
Echipa de cercetători a utilizat modele climatice și date de observație pentru a analiza impactul schimbărilor climatice asupra regiunii și a constatat că această creștere a temperaturii a dus la o scădere semnificativă a precipitațiilor în ultimii ani, ceea ce a declanșat seceta.
Natiunile Unite au declarat ca peste 20 de milioane de oameni din Kenya, Etiopia, Somalia, Uganda si Sudanul de Sud au fost afectați de lipsa apei.
15 milioane de copii sunt expuși malnutriției
Rod Beadle, responsabilul pentru asistență și afaceri umanitare la Food for the Hungry, a declarat că aproape 15 milioane de copii sunt expuși malnutriției acute.
”În ciuda ploilor recente din nordul Kenyei, presiunea exercitată de sezoanele anterioare duce la o situație disperată”, a atenționat Beadle.