2.8 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Voluntarii mari și mici din Mureș: 25.260 de PET-uri reciclate și 4 sate mai curate

Elevi, profesori, autorități locale, voluntari, localnici, dar și mai mulți antreprenori locali au decis că patru sate din județul Mureș merită un viitor mai curat, mai verde și mai sănătos.

Este vorba despre o campanie care s-a întins pe parcursul a două luni, începând pe data de 15 martie și încheindu-se pe 15 mai 2021.

De asemenea, campania a pornit la inițiativa grupului „România Ecologică”, fiind vizate obiective precum colectarea de PET-uri, separat de alte deșeuri, ecologizarea unor zone afectate de poluarea cu deșeuri din comunitatea Batoș și formarea unor obiceiuri mai sănătoase și prietenoase cu mediul.

Partenerii inițiali au fost Școala Gimnazială Batoș, Comunitatea „România Ecologică”, Primăria Batoș și grupul Voluntari Pentru Batoș. Pe parcurs, s-a alăturat asociația ”Capace cu suflet”, dar și sponsori, precum Amb Wine Company și Magazinul Meșterului.

Foto: România Ecologică

Minunile se traduc prin muncă și implicare: aproape 900 de kilograme de deșeuri, strânse în două luni

În paralel, s-a desfășurat o campanie de colectare separată a PET-urilor în cele 4 structuri ale școlii Gimnaziale Batoș (Dedrad, Goreni, Batoș, Uila), arată România Ecologică.

  • Prima livrare a avut loc pe data de 16 aprilie 2021, constând în 13.241 PET-uri (448 kg);
  • Ultima livrare a avut loc pe data de 24 mai 2021,constând în 12.019 PET-uri (440 kg);

Conform publicației România Ecologică, această campanie poartă numele de „Natura fără 1 milion de PET-uri”, iar doamna Prof. Înv. Primar Irina Nagy de la Școala Gimnazială Batoș, din județul Mureş a făcut minuni în localitatea pe care o reprezintă cu noblețe.

Implicarea elevilor, profesorilor, autorităților locale, grupului local de voluntari și a altor localnici, dar și sprijinul acordat benevol de către anumiți antreprenori locali, au „zdruncinat”, în sens bun, comunitatea de doar 4223 de suflete.

”Totul pentru o comunitate mai curată și mai sănătoasă”

Prezentul reprezintă o amprentă a trecutului: munca depusă de cei mici, dar și de cei mari a reprezentat, în primul rând, un exemplu pentru multe localități din țară. În al doilea rând, voluntarii au demonstrat că, în momentul în care urmezi un exemplu, te autoeduci și educi, la rândul tău.

Foto: România Ecologică

Mai mult, cei implcați au arătat că ”se poate și altfel, cu grijă față de natură, cu implicare civică, totul pentru o comunitate curată și mai sănătoasă. Este un exemplu demn de urmat pe care ne dorim din tot sufletul să-l vedem replicat la nivelul tuturor comunelor și satelor din România”.

În medie, a însemnat câte 28,44 PET-uri la fiecare kilogram de plastic trimis la reciclare. Iar capacele au fost colectate separat și grupate pe culori pentru a fi donate și valorificate în scop umanitar de asociația Capace cu Suflet (43,5 kg de capace)”, precizează sursa citată.

„Natura fără 1 milion de PET-uri”: o campanie de viitor pentru județul Mureș

Ajunși la finalul unui frumos proiect, voluntarii își doresc să continue colectarea separată a plasticului.

Astfel, se urmărește colaborarea cu un centru de colectare, în vederea stabilirii unei zile din fiecare lună în care să fie ridicat acest tip de deșeu.

spot_img
Latest news
știri