17.4 C
București
marți, 24 septembrie, 2024

Râul Nistru a secat în dreptul Cetății Hotin din Ucraina | VIDEO

Fenomen îngrijorător în Ucraina, unde Râul Nistru a secat în dreptul Cetății Hotin.

Râul Nistru a secat în dreptul Cetății Hotin din nordul Basarabiei, Ucraina, potrivit mai multor imagini apărute în mediul online.

Scăderi considerabile ale nivelului apei Nistrului au fost observate și în alte zone ale Regiunii Cernăuți.

„Am trăit o viață, așa ceva nu a fost niciodată. Este groaznic, nu am mai văzut așa ceva în viața mea. Oameni buni, ce se întâmplă?”, spune autoarea filmulețului, potrivit Știri.md.

Informația a fost confirmată și de Administrația Cetățenii Hotin. Reprezentanții edificiului au precizat că nivelul râului Nistru este mult scăzut decât de obicei. Râul ar curge acum prin albia veche.

De asemenea, Hoteul „Dnestr” din satul Jvaneț a confirmat autenticitatea videoclipului de mai jos, potrivit Observatorul de Nord.

Râul Nistru a secat în dreptul Cetățeii Hotin

Evenimentul este fără precedent și amenință numeroase comunități din Ucraina și Republica Moldova care depinde de apa râului Nistru.

Nistrul izvorăște din Carpații ucraineni și are o lungime de 1.362 de kilometri. Acesta se varsă în Marea Neagră printr-un liman, iar mai apoi prin Strâmtoarea Țarigrad. Deși curge doar prin două țări, Nistrul este deosebit de important pentru Republica Moldova, a cărei frontieră de est o mărginește.

La fel ca multe alte cursuri de apă, Nistrul este afectat de schimbările climatice, activitățile agricole și, mai nou, de construcția de hidrocentrale.

Potrivit lui Corneliu Popovici, fost ministru în Republica Moldova, scăderea nivelului apei pe râul Nistru se datorează construcției de hidrocentrale în Ucraina, pe măsură ce competiția internațională pe resursele de apă este tot mai aaccentuată.

spot_img
Latest news
știri