3.5 C
București
joi, 26 decembrie, 2024

România cere Comisiei Europene derogări de la anumite cerințe de mediu pentru agricultură

Comisia Europeană ia în considerare dacă să acorde noi derogări pentru agricultură, legat de măsurile de mediu. Decizia vine în urma solicitărilor statelor membre. Deși nimeni nu are încă o idee clară cu privire la impactul derogărilor anterioare. Mai ales cu privire la securitatea alimentară.

Din cauza războiului Rusia-Ucraina, UE a permis anterior derogări temporare de la anumite cerințe de mediu. Scutirile temporare în vigoare în prezent permit slăbirea regulilor de rotație a culturilor. Și de folosire a terenurilor necultivate – suprafețe agricole rezervate pentru biodiversitate. Pentru a obține fonduri verzi, fermierii trebuie să se asigure că cel puțin 4% din terenurile lor arabile, dețin copaci. Derogări de la această cerință privind biodiversitatea în ferme ar putea fi stabilite pentru a continua până în 2024. La o reuniune a miniștrilor agriculturii, România a solicitat Comisiei să permită derogări și în 2024.

Nu se cunoaște impactul pe care l-au avut mai multe derogări date în trecut

România a precizat că mai sunt alte șapte state membre care au făcut eforturi în același sens. Dar, potrivit comisarului UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, nu este încă clar ce se va întâmpla. „Nu avem detaliile și analiza impactului cu privire la derogările din trecut”. A spus el jurnaliştilor în timpul unei conferinţe de presă între discuţiile cu miniştrii. Comisarul a subliniat că este nevoie de „mai multe informații”. Ținând cont de situația specifică din acest an, aceea că fermierii din întreaga UE luptă cu seceta și condițiile meteorologice intense. În ciuda acestui fapt, el le-a spus miniștrilor că executivul UE va „a lua în considerare serios” această mișcare.

Executivul UE va decide peste câteva luni dacă va mai face excepții

Vom monitoriza situația și vom lua în considerare cu seriozitate această propunere. Ținând cont de situația de după recoltă”, a spus Wojciechowski. El a adăugat că executivul UE „va decide puțin mai târziu” cu privire la derogări, odată ce vor fi strânse mai multe informații. Statele membre au obligația de a raporta cu privire la adoptarea și impactul unor astfel de derogări. Mai ales asupra mediului și producției până la sfârșitul anului. Astfel încât Comisia să poată „evalua relevanța unei astfel de derogări”. Între timp, comisarul a spus că înțelege cererea fermierilor. Adăugând că președintele asociației fermierilor a insistat ca derogările să fie acordate cât mai repede.

spot_img
Latest news
știri