5.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Explozie Crevedia | Raportul de monitorizare a calității aerului | Care sunt concentrațiile de PM 10, amoniac, hidrogen sulfurat și PM 2,5 | Update: Fosta stație GPL nu trebuia să mai funcționeaze din 2020

Au fost publicate rezultatele raportului de calitate a aerului, după explozia devastatoare care a avut loc, sâmbătă, 26 august 2023, la Crevedia.

Update –

Fosta stație GPL, care a provocat dezastrul de ieri seara, din județul Dâmbovița, nu ar mai fi trebuit să funcționeze din data de 14.10.2020, după ce titularul a notificat APM Dambovita, prin adresa nr. 13425/14.10.2020, cu privire la încetarea activității în punctul de lucru din com. Crevedia, sat Crevedia, jud. Dambovița.

„Potrivit datelor transmise Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), de către reprezentanții Agenției pentru protecția Mediului Dâmbovița, Autorizatia de mediu pe care a detinut-o S.C. FLAGAS S.R.L. a fost emisă în vederea desfășurării activitatii „Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule (Statie SKID GPL)” și avea valabilitate în perioada 03.05.2016 – 03.05.2021.

Mai mult decât atât, pe amplasament putea exista, conform autorizației, doar un rezervor de depozitare GPL de 5.000 de litri și o pompă de distribuție GPL, neexistând vreo prevedere privind stocarea de autocisterne pe amplasament”, a declarat Președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru.

Având în vedere că notificarea pentru încetarea activității a fost înregistrată cu șapte luni înaintea expirării documentului, dată de la care nu a mai fost solicitată nicio viză anuală, Autorizația de mediu pentru acel punct de lucru și-a încetat valabilitatea încă de atunci.

Știre inițială –

A fost publicat raportul de calitate a aerului după explzia de la Crevedia de sâmbătă, 26 august 2023. Cele mai mari concentrații de PM 10, amoniac și hidrogen sulfurat au fost înregistrate la ora 24.00. Cele mai mari concentrații de PM 2,5, la ora 2.00

Au fost șase ore de monitorizare continuă, la 500 de metri de locul dezastrului. Opt poluanți de interes monitorizați și 102 valori de concentrații înregistrate cu autolaboratorul Agenției de Protecția Mediului București. Acesta a fost trimis în localitatea Crevedia, din județul Dâmbovița, la solicitarea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Acesta este rezumatul în cifre al deplasării de urgență, de noaptea trecută, după prima explozie semnalată în zonă.

„Autolaboratorul a pornit către Dâmbovița în jurul orei 20.30, la cererea de suport tehnic adresată de Agenția Națională pentru Protecția Mediului, APM București, pentru desfășurarea unor măsurători de calitate a aerului în zona producerii evenimentului. Punctul de monitorizare a fost stabilit la aproximativ 500 de metri de incendiu, la distanța minimă de siguranță stabilită de autoritățile responsabile cu gestionarea situației de urgență, în zona locuită, fiind pus în funcțiune imediat, pentru ca echipamentele să intre cât mai rapid în regim normal de funcționare”, a explicat Vicepreședintele ANPM, Adrian Haralambie Bidu.

Explozie Crevedia. Poluanții monitorizați

Cei opt poluanți de interes monitorizați, potrivit Șefului Serviciului Monitorizare și Laboratoare al APM București, Ing. Gabriel CIUIU, au fost particulele în suspensie:

  • PM10;
  • PM 2,5;
  • dioxidul de azot;
  • dioxidul de sulf;
  • monoxidul de carbon;
  • benzenul; (poluanți pentru care sunt definite după caz- valori limită orare, zilnice sau anuale conform legii104/2011 privind calitatea aerului înconjurător).

De asemenea, au fost determinate concentrațiile de amoniac și hidrogen sulfurat (concentrații maxime admisibile stabilite de STAS 12574/87). În plus, au fost determinate și pentru o serie de compuși organici volatili pentru care nu sunt stabilite în legislație valorile limită.

Conform Raportului de Monitorizare a calității aerului elaborat după încheierea misiunii, monitorizarea a început in jurul orei 22.45. Primele valori valide au fost obținute la ora 24, după ce echipamentele au intrat în regim normal de funcționare.

Datele de monitorizare obținute cu autolaboratorul au fost completate cu datele de monitorizare obținute în cadrul RNMCA. Cel mai apropiat punct de monitorizare PM10/ PM 2.5 fiind B30 – Buftea. Cea mai apropiată stație de monitorizare apropiată de București (cu mai mulți poluanți monitorizați) a fost B8 – Balotești.

Nu au fost înregistrate concentrații ridicate ale poluanților monitorizați, valorile fiind sub valorile limită sau CMA și într-un interval de valori care se regăsește și la alte stații de monitorizare din cadrul RNMCA, atât la ora măsurătorilor cât și în condiții normale, în afara perioadei de desfășurare a evenimentului.

Explozie Crevedia. Evoluția concentrațiilor de poluanți

Datele de monitorizare sunt prezentate în anexă iar concluzia generală este că evenimentul nu a avut un impact semnificativ asupra calității aerului. Pentru poluanții care nu avem definite valori limită orare sau CMA pe 30 de minute, datele sunt prezentate orientativ întrucât evaluarea calității aerului nu se poate face pe perioade mult mai mici decît perioada de referință pentru care au fost definite valorile limită (zi sau an calendaristic). Spre ora 3.30-4.00 dimineața a avut loc o ușoară creștere a concentrațiilor de particule în suspensie și dioxid de azot, foarte probabil datorită stingerii incendiului, moment în care fumul a rămas la nivelul solului și nu s-a dispersat.

Concentrațiile celorlalți poluanți monitorizați au păstrat valorile reduse, se mai arată în Raport.
La ora 5.00 toate concentrațiile au revenit în trendul descendent, astfel că s-a decis încheierea acțiunii de monitorizare întrucât concentrațiile au fost reduse și nu se mai vedea nici fum, nici lumină de la un posibil focar.

Nici valorile obținute la stațiile de monitorizare cele mai apropiate (B30 -Buftea, B29 – Otopeni, B8 – Balotești, B26 și B27 – Voluntari) nu au înregistrat fluctuații deosebite ale concentrațiilor care să poată fi atribuite evenimentului, concentrațiile la aceste stații fiind de asemenea mici și sub valorile limită.

Puteți vedea evoluția concentrațiilor poluanților monitorizați pe parcursul celor șase ore, în tabelele următoare, care au fost anexate Raportului de Monitorizare.

spot_img
Latest news
știri