7 C
București
marți, 22 octombrie, 2024

Cum afectează substanțele chimice pentru totdeauna pădurea tropicală amzoniană

Substanțele chimice pentru totdeauna (PFAS) s-au extins până în pădurea tropicală amazoniană.

Pădurea tropicală amazoniană este afectată de substanțele chimice pentru totdeauna (PFAS). Cercetătorii din spatele descoperirii au descris-o ca fiind „șoantă”, potrivit IFL Science.

Oamenii de știință au colectat mostre de aer de la 325 de metri deasupra pădurii. Ei au descoperit niveluri ridicate de PFAS cu substanțe per- și poli-fluoroalchil. Acestea sunt substanțe sintetice utilizate în nenumărate produse de zi cu zi, precum ambalaje, vase de gătit sau produse cosemtice.

PFAS sunt foarte durabile și persistă în mediu pe termen nelimitat. De aceea au primit și denumirea de substanțe chimice pentru totdeauna. Acestea au fost găsite în majoritatea mediilor naturale, din Antarctica până în apa de ploaie din Tibet.

Ceea ce a fost cel mai neobișnuit a fost că nivelurile de PFAS erau cele mai ridicate în partea de sus a turnului din care -au colectat probe de aer. Asta indică faptul că originea substanțelor ar putea fi una îndepărtată.

„Am colectat mostre chiar în vârful turnului și, de asemenea, la nivelul copacilor – aproximativ 42 de metri. Ceea ce a fost șocant pentru noi a fost că am detectat PFAS chiar în vârf”, a spus dr. Ivan Kourtchev, autorul principal al studiului de la Centrul pentru Agroecologie, Apă și Reziliență de la Universitatea Coventry.

„Dacă PFAS ar fi provenit din apropiere, ar trebui să fie găsite mai jos. Asta înseamnă că PFAS au fost transportate pe distanțe lungi și au fost aduse de undeva. A fost foarte derutant pentru noi”, a adăugat el.

Cum afectează substanțele chimice pentru totdeauna pădurea tropicală amzoniană

Impactul PFAS abia începe să fie descoperit. Studiile au legat substanțele chimice de o serie de efecte negative asupra sănătății umane. Acestea includ leziuni hepatice, boli tiroidiene, obezitate, probleme de fertilitate și cancer.

De asemenea, este probabil să aibă un impact negativ asupra vieții sălbatice, ceea ce este deosebit de îngrijorător pentru un mediu bogat precum pădurea tropicală amazoniană, care este plină de biodiversitate pe cale de dispariție.

spot_img
Latest news
știri