1.4 C
București
sâmbătă, 28 decembrie, 2024

Au fost identificate genele care influențează dulceața tomatelor, oferind o soluție pentru roșiile lipsite de gust

Cercetătorii dezvoltă roșii mari și dulci prin modificare genetică

Deși sunt mai mari, roșiile din comerț sunt, de cele mai multe ori, lipsite de gust. Cu toate acestea, cercetătorii spun că pot remedia problema.

Oamenii de știință au explicat că pot modifia genele care sunt responsabile de nivelul zahărului din tomate, relatează The Guardian citat de Radio Eco Natura.

În timp ce roșiile sălbatice produc fructe mici, dulci, gustoase, cele cultivate industrial sunt crescute pentru randamente ridicate, rezultând soiuri care sunt de 10-100 de ori mai mari, dar fără gust

Acum, oamenii de știință din China spun că au identificat două gene care blochează producerea zahărului din roșii în timpul coacerii, și au creat versiuni modificate genetic pentru a rezulta fructe mari, dar și dulci, gustoase.

În revista Nature, cercetătorii descriu modul în care au explorat pentru prima dată genomul tomatelor sălbatice și al celor cultivate industrial, identificând două gene asociate cu conținutul de zahăr al fructului.

Ei spun că versiunile acestor gene asociate cu dulceața ridicată sunt predominante în roșiile sălbatice, dar s-au pierdut în mare parte în soiurile moderne.

Modificarea genetică a roșiilor crește cu 30% conținutul de zahăr

În momentul în care echipa a folosit instrumentul de editare genetică Crispr-Cas9 pentru a modifica ADN-ul tomatelor, au descoperit că fructele rezultate aveau un conținut de zahăr cu până la 30% mai mare decât cel al plantelor nemodificate.

În mod neașteptat, totuși, nu a existat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește greutatea sau randamentul producției.

Roșiile modificate genetic au avut mai puține semințe și au germinat normal.

spot_img
Latest news
știri